Държавата отказва да издаде на този етап български паспорт на беларуската състезателка по кану-каяк в русенския клуб „Локомотив“ Анастасия Лавренова, научи „Утро“. Ръководството на клуба е направило съответните постъпки Лавренова да получи навреме наша родна лична карта, тъй като влиза в плановете на националните селекционери като участничка на европейското първенство за мъже и жени. По план тя трябва да гребе в екипажа на двойка каяк с Даниела Недева.
Отговорът на държавните институции чрез министерството на спорта бил, че засега „няма достатъчно основания“ Лавренова да вземе българско гражданство. По принцип с предимство при кандидатстване за паспорт са спортисти с добри успехи зад гърба и с потенциала да направят нещо значимо за втората си родина. А за възможностите на Анастасия говори фактът, че през миналата година спечели сребърен медал за Беларус на европейското в Пловдив. Тогава тя бе част от четворката каяк.
19-годишната беларускиня пристигна в Русе преди няколко месеца. Според впечатленията дотук става дума за много сериозно, трудолюбиво и възпитано младо момиче. Ето защо надеждите са, че държавата ще направи необходимото, за да узакони скоро българското му гражданство. Пък и спирачката буди сериозно недоумение. Някои от бразилските футболисти на „Лудогорец“ взеха наши лични карти за отрицателно време. Така се случи и с египтянина Тарек Абделслам, който донесе наскоро титла за България от европейското първенство по класическа борба в Сърбия. Лична карта очаква скоро и чеченският борец в свободния стил Али Омарпашаев.  
По-рано „Локо“ ангажира и работи с друга каякарка от чужбина. Рискът се оправда - унгарката Беренике Фалдум донесе медали за България от европейски и световни първенства.