Книга разкрива изненадващи факти за диктатора

Американски войници разкриха какво се е случвало в последните мигове преди Саддам Хюсеин да бъде екзекутиран. Той слушал RnB легендата Mary J Bligе и не спирал да яде мъфини, пише британският в. The Times. Саддам успява да се сприятели с 12-те млади американски войници, които го пазят в затвора и в един момент те започват да го приемат като „свой дядо”.

Позволяват му да се грижи за малка градинка близо до килията си, а когато през 2006-а година е обесен, скърбят за смъртта му.  Преди смъртта си той по цял ден карал велоергометър, който галено кръстил "Пони”. Това разкрива книгата „Затворникът в неговия дворец: Саддам Хюсеин, неговите американски пазачи и какво остана скрито”. Тя разказва за времето, в което сваленият от власт диктатор на Ирак чакал затворен присъдата си за престъпления срещу човечеството.

Между часовете, в които плевял градинката си и правел упражнения, той споделял с пазачите си истории за родителството и живота си в Ирак. Сваленият лидер дори им разказал история, в която неговият син Удай, известен със своята жестокост, направил "ужасната грешка" да застреля няколко души на парти. За наказание разгневеният баща изгорил неговата колекция от коли "Ролс-Ройсове", „Поршета” и „Ферарита”. Самият Саддам се смял от сърце, докато си припомнял как колите горят.

Бившият американски войник Уил Барденверпер твърди, че мъжът, когото всички смятат за кръвожаден тиранин, демонстрирал „изненадващо достойнство и кураж в лицето на смъртта”.

„Когато Саддам спеше, той приличаше на лъв в клетка”, пише един от пазачите му. Друг пък опитва да спре тълпата, която рита и храчи върху мъртвото тяло на диктатора след екзекуцията.