Петър Найденов е роден в Русе. Той е син на виолиста от Русенската филхармония Георги Найденов и  преподавателката по пиано Ани Найденова. Петър Найденов е възпитаник на Националното училище по изкуствата „Проф.Веселин Стоянов“ и прави блестяща кариера в Швейцария. Той е соло контрабасист в Симфоничния оркестър на Люцерн и преподавател в Университета по изкуствата в Цюрих. Създател и радетел на Международната лятна музикална академия „Алегра“, която организира и провежда в Русе заедно със свой екип от 2014 година.

- Наближава поредното четвърто издание на Международната лятна музикална академия „Алегра“. Г-н Найденов, какви са новите моменти в него? 
- Да, академия „Алегра“ започва на 13 юли и продължава до 24 юли. Като се замисля, може би най-същественото ново е това, че можем с пълно право да говорим за традиции, които вече са присъщи на музикалната академия „Алегра“. В традиция се превърна майсторският клас за пиано и клавирни дуа, воден от блестящото ни дуо Генова&Димитров, традиция е майсторският клас по кларинет, който води проф.Фабио ди Казола, традиция е и майсторският клас по класическа китара, воден от проф.Андреас фон Вангенхайм. На път да се превърне в традиция е и майсторският клас по хорово дирижиране, който това лято ще проведем за втори път. Интересът към него е огромен. Традиция също е изключително отговорното ни отношения като организатори към подбора на преподавателския екип - наясно сме, че от това зависи нивото и бъдещето на академията. И, разбира се, в добра традиция се превръща нашето сътрудничество с община Русе, с фондация „Америка за България“, с Министерство на културата, с Националното училище по изкуствата „Проф.Веселин Стоянов“ и с Русенския университет. Радваме се, че местният бизнес също ни припознава като партньори и оценява значението на това, което правим. 
- И все пак, със сигурност имате и нови моменти? 
- О, да - като организатори за първи път рискуваме с майсторски клас по виолончело, за който поканихме солочелиста на Виенската опера и Виенските филхармоници Петер Сомодари. Казвам рискуваме, тъй като пътуването с виолончело изисква допълнителен самолетен билет и това може да се окаже негативен аргумент при взимане на решение от страна на участниците. Радвам се, че въпреки това можем да се похвалим с един чудесен клас, в който освен българските участници, имаме гости от Унгария, Турция и Италия.
И още нещо, което ще се случи за първи път - поканихме бивш курсист на академията, за да вземе участие в концертната програма на Алегра 2017. Това е цигуларят Арата Юми, участник във втората сесия на „Алегра“, който междувременно може да се похвали с няколко спечелени конкурса и чудесно развиваща се кариера. 
- Какво се промени от първото издание досега? 
- На мен ми се иска да определя това не толкова с думата „промяна“, а по-скоро с думата „развитие“. Първото издание на „Алегра“ проведохме с три майсторски класа, сега правим седем. Мисля, че това говори красноречиво за пътя, който очертава нашата лятна музикална академия. Радвам се, че академията дава възможност на млади музиканти не само да попълват празнини в подготовката си по пътя към съвършенството, но им дава възможност и да общуват помежду си, което е от голямо значение. Не може да не ме радва и това, че „Алегра“ носи своя принос за музикалния концертен календар на Русе, че „Алегра“ популяризира Русе и региона в международен мащаб и че „Алегра“ може да се разглежда вече като един утвърдил се проект в сферата на културния туризъм. Тази година за втори път ще бъдем домакини и на група туристи от Швейцария, които пристигат специално за концертите ни в Русе. Те ще останат близо седмица в града, като ще разгледат културните му и природни забележителности.
- Те ще дойдат специално за това?
- Да, те идват специално за концертите на професорите! 
- Колко са участниците, които са се записали досега, от кои държави идват? 
- В момента записването продължава, така че мога да отбележа, че досега има над 60 курсисти, които идват от различни държави в Европа, а също от Корея и Япония.  
- А преподавателите? 
- Преподавателите са от България и от чужбина. Вече споменах за проф.Фабио ди Казола и неговия клас по кларинет, за проф.Андреас фон Вангенхайм и неговия клас по класическа китара, класа по виолончело и Петер Сомодари. Аглика Генова и Любен Димитров ще водят класа по пиано и клавирни дуа, класът по цигулка е в ръцете на проф.Себастиан Хаман, а хоровото дирижиране е поверено на проф.Маркус Утц и проф.Дени Руже, които ще работят и с русенския хор „Проф.Васил Арнаудов“.
- Какви концерти ще могат да чуят русенци по време на академията? 
- Тази година няма да имаме гала концерт, тъй като по причини извън нашата компетентност не получихме възможността да работим с оркестъра на Русенската опера. Но имаме три концерта, които, вярвам, ще бъдат истинско естетическо преживяване за взискателната русенска публика. На 17 юли е рециталът на клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров с творби на Шуман, Дебюси и Самюел Барбър. На 18 юли предстои камерен концерт с музика от Вебер и Дворжак, на който ще имам удоволствието да си партнирам с колегите ми от Виенска филхармония Екатерина Фролова, Петер Сомодари, проф.Фабио ди Казола и съпругата ми Румяна Найденова, член на оперния оркестър в град Цюрих. На 19 юли е рециталът на проф.Андреас фон Вангехайм, който ще изпълни произведения на Бах, Хайдн, Фернандо Сор, Енио Мориконе и една своя композиция. С вълнение си спомням препълнената зала на миналогодишния му рецитал - това беше едно изключителен преживяване! Всички концерти ще бъдат от 19.30 ч в зала „Европа“. Пак там ще бъдат и заключителните концерти на майсторските класове. Зала „Европа“ има няколко основни достойнства: тя е изключително красива, акустично благодарна и притежава нещо, което е просто задължително за събития в Русе през лятото: климатик!    
- Кое е най-необичайното нещо, което се е случвало досега по време на лятната академия? 
- ...Бих казал, че необичайни неща няма. Истината е, че подготвяме всяко издание на академия „Алегра“ с голяма прецизност и педантичност. Всички участници са уведомени до последната подробност за това, което им предстои, така че да няма шокиращи изненади, които да нарушат ритъма на работа - все пак, всеки идва тук, воден от желанието си да инвестира в артистичното си развитие. И атмосферата е изключително приятна и приятелска. 
- Има ли нещо, което категорично да липсва в Русе на хората, които идват специално за тези майсторски класове?  
- Лично на мен ми липсва една адекватна концертна зала. Това наистина много липсва! Онази прекрасна зала в началото на парка, която аз помня като Дом на културата, а сега се нарича зала „Филхармония“, през лятото е абсолютно неизползваема. Никого не можеш за затвориш там в жегата да свири - това просто е нечовешко. И за съжаление, това ограничава формата на публиката, до която бихме искали и би трябвало да достигне музиката. Жалко наистина, защото от акустична гледна точка въпросната зала е много добра. 
Липсва и още нещо - адекватни инструменти в Училището по изкуствата. Пианата там са от 70-те години на миналия век и ако искаме да развиваме културни проекти, трябва да сме наясно, че не можем да предлагаме такива инструменти. Знам, че в момента тече акция за подмяна на музикалните инструменти в училището, надявам се тя да промени ситуацията.  
- В каква посока предстои да се разгръща този мащабен замисъл, наречен Музикална академия „Алегра“?
- Посоката винаги е била резултат от два фактора: нашата визия за развитието на този проект и финансовата възможност на града и на партньорите ни, която да позволи да се разгръща замисълът. За съжаление, не мога да скрия, че сме похлопали на много врати, но трудно срещаме разбиране и конкретна подкрепа. А трябва да е ясно, че това, което правим с международната лятна академия „Алегра“, е един регионален проект. И смятам, че регионът има нужда от това събитие. 
- А какво предстои на Петър Найденов след 24 юли - след като приключи 4-ата лятна музикална академия в Русе?
- О, надявам се да ми предстои ваканция! Аз съм страстен моторджия и безкрайно обичам планините - така че плановете ми рисуват точно такова приключение: с мотора в планината, като снимам с фотоапарата всички красиви гледки - фотографията е другата ми страст. Но всичко това - след като запишем четвъртото издание на „Алегра“ в архива. 

Какво казват за академия „Алегра“ участници в предишни майсторски класове:
„Това беше едно фантастично лято и аз обожавам всеки един момент от моя престой в Русе“
К.Б., САЩ, Оркестрово дирижиране, 2016
„Много съм доволен, научих много и мисля да дойда отново следващата година!“
Й.Ц., Германия, Оркестрово дирижиране, 2016
„Свалям ви шапка за чудесната и професионална организация на едно толкова сериозно събитие. Не мисля, че има друга лятна академия/фестивал в България в такъв голям размер и с толкова сериозно международно участие“
С.В., България, Хорово дирижиране, 2016
„Аз съм изключително благодарна, че имах възможността да срещна всички тези чудесни хора. Научих много от майсторския клас и вярвам, че той промени моята кариера“
И.Й., Турция, Кларинет, 2016„
Прекарах чудесно, научих много, чух прекрасна музика и се запознах с много прекрасни, вдъхновяващи музиканти. Благодаря ви много за всичките ви усилия и че направихте това възможно“
Р.Е., Йордания, Пиано, 2015