Apple може да представи тази седмица гласово активиращ се, свързан с интернет говорител, работещ с гласовия асистент Siri, съобщи Асошиейтед прес.

Очаква се устройството да служи както като иконом, така и като устройство за слушане на музика например. Ако предположенията се оправдаят, джаджата ще бъде първият нов продукт на Apple от представянето на смарт часовника през 2015 година. Говорителят ще отбележи също така усилията на Apple да настигне в този сегмент Amazon и Google.

В традиция се превърна на годишната конференция на разработчиците на приложения на Епъл компанията да представя за първи път софтуеър за iPhone или Mac. Събитието започва днес в Сан Франциско. Понякога обаче Apple използва конференцията, за да представи нови устройства и услуги, както и подобрения на съществуващи продукти.

Amazon представи през 2015 година своя говорител Echo, съчетан с гласовия асистент Alexa. Година по-късно Google представи своя говорител Home. И двете джаджи могат да отговарят на гласово зададени въпроси за новините, времето и да изпълняват задачи, като например да изключат осветлението.

Очаква се над 35 милиона души в САЩ да използват гласовоактивиращ се говорител най-малко един път месечно тази година, което е двойно повече спрямо миналата година, според компанията за проучвания eMarketer.

Очаква се също така на конференцията на разработчиците на Apple компанията да обяви планове Siri да работи с повече приложения, информира Ройтерс.

Сега Siri работи с шест вида приложения - за превоз на пътници, съобщения и обаждания, търсене на снимки, плащания, фитнес и информационно-забавни системи. Очаква се на конференцията броят на видовете приложения да бъде разширен.