При въвеждането на новите правила за роуминга е важно да съсредоточим вниманието си върху ограниченията във връзка с т. нар. „справедливо ползване“. При неограничен брой минути в пакета си ще имаме неограничени обаждания в Еврозоната. Ако има лимит, след изчерпването му ще плащаме според тарифния план към договора си. Трябва да внимаваме и по отношение на тарифирането на интернет трафика. Върху това фокусира вниманието председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.
Ограничения ще има и по отношение на максималния срок, в който след влизането в различна от националната мрежа, потребителят ще може да се възползва от тези условия. После е възможно да настъпят и допълнителни тарифирания.
Гражданите трябва да са наясно, че различното таксуване на роуминга от 15 юни не означава безплатни международни разговори, тъй като новите правила обхващат само държавите в ЕС. При разговори с държави извън този обхват таксуването ще се извършва съгласно определените тарифи на всеки от мобилните оператори на съответната държава.
Потребителите следва да бъдат информирани, когато се извърши промяната в общите условия, чрез които тези нови правила ще бъдат въведени. Би могло да бъде нелоялна търговска практика, в случай, че съгласно действащите тарифни планове, мобилните оператори направят рестрикции, за които потребителите не са били уведомени, посочи председателят на КЗП в коментар на същата тема пред Нова ТВ.
Маргаритов призова да не се подписват нови договори само заради промените. Не сме длъжни да подпишем клауза, която предвижда, че договорът влиза в сила веднага. Ако не го направим, в 7-дневен срок от подписването на основния договор, имаме право да се откажем.