Наводнени дворове, заблатени градини, кални улици, изронен на парчета асфалт, унищожена зеленчукова реколта и къщи, по които ясно си личи докъде е стигала водата. Това са следите, които бяха останали вчера следобед след поройния дъжд и придошлата над половин метър вълна, която заля превърналата се в квартал на Русе вилна зона Касева чешма в събота сутрин.
От девет години съм тук и такова нещо не съм виждал. Станах сутринта за работа и всичко беше вода, а дворът на съседа приличаше на езеро. По къщата нямам щети, но колата ми беше под водата. Наложи се да наредя павета, за да мога да стъпя и да вляза. Всички се чудим каква е причината за тази вода. Нямаме идея откъде дойде, разказа Явор Раев.
В събота сутринта в продължение на час се изсипа истински порой, а по улиците тръгна висока вълна, която заля всичко с кал. Повлечени бяха дърва, асфалт, огради, обясниха живеещите в района, които вчера продължаваха да почистват дворовете си. 
В един от засегнатите имоти по ул. „Свети Валентин“ беше Василка Василева, която сподели, че ще разчита на слънцето, за да се изсуши калта в двора й. 
Оставаше половин метър, за да влезе водата в къщата ми.  Засегната е само една малка постройка, в която си държа дървата, но след като изсъхне ще почистя и отново ще ги сложа там. Улицата ни обаче е отнесена, каза жената.  
Според част от жителите на вилната зона наводнението едва ли се дължи само на пороя. Те не изключват и вероятността да има изпуснати рибарници в региона. По думите им за последен път подобна драма е имало на 15 май 1984 г., когато по дерето е вървяла водна стена с височина 1,5-2 метра. Тогава водата  дошла откъм „Образцов чифлик“ и наводнила къщите. 
Шефът на общинската дирекция „Обществен ред и сигурност“ Спасимир Димитров каза, че когато започне ремонтът на улиците в Русе, по желание на хората в района ще бъде доставен фрезован асфалт. По отношение на опасенията, че има изпуснат рибарник, общинския шеф посочи, че няма информация в близост да има водоем.
Представители на Гражданска защита ще обходят на място района, за да установят причината за наводнението.