Британските подводници с ракетна система "Трайдънт", използваща ядрени бойни глави, са уязвими за кибератаки, което носи риск от загуба на контрола върху ядрения им арсенал. Това пише днес в. "Гардиън", като цитира доклад на Британско-американския съвет по информационната сигурност (BASIC).

Министерството на отбраната в Лондон неведнъж е заявявало, че компютрите на британските подводници не може да бъдат хакнати, докато те са в открито море, защото тогава нямат връзка с интернет. Според експерти обаче кибератаки срещу тях може да бъдат предприети, докато подводниците се отбиват за поддръжка и обслужване в базата Клайд в Шотландия.

По време на бойно дежурство подводниците безспорно нямат връзка с интернет или други мрежи, освен в моменти, когато получават твърде проста информация отвън. Затова служители заявяват понякога, че "Трайдънтите" имат защита срещу взлом. Тези твърдения обаче са неверни по принцип, се казва в документа.

Целият британски ядрен арсенал е разположен на четири подводници тип "Вангард", базирани в Клайд, северозападно от шотландския град Глазгоу. Лондон планира да модернизира силите си за ядрено възпиране - предвижда да формира нов подводен флот от четири субмарини с ракети "Трайдънт". За целта се предвижда да бъдат изразходвани 31 милиарда лири - почти 40 милиарда долара, добавя ТАСС.