31 май 2017 година ще остане в историята - първа победа на „Дунав“ на електрическо осветление в Русе, четвърто място в елитната футболна дивизия и златна възможност пред отбора да играе в турнира Лига Европа. Дунавци завършиха в Топ 4, въпреки че „Локомотив“ /Пд/ записа утешителен успех с 2:1 като гост на „Лудогорец“ в Разград.
Победата на русенските футболисти срещу практическия младежкия тим на ЦСКА с 1:0 не дойде никак лесно. Младите „армейци“ тръгнаха да се доказват с дръзка игра и през първите десетина минути принудиха Станислав Антонов да се намесва с атрактивни спасявания. 
После момчетата на старши треньора Веселин Великов поеха контрола на мача и до края на полувремето създадоха няколко много изгодни положения. Бирсент Карагарен центрира и Васил Шопов стреля много опасно с глава. После се отвориха три хубави възможности пред Мирослав Будинов.При една от тях той стреля коварно от малък ъгъл, но русенецът на вратата на ЦСКА Александър Конов отрази изстрела.
„Дунав“ бе по-добрият отбор и след почивката. Чудесна комбинация по оста Димов-Шопов-Будинов отново завърши с удар с глава срещу Конов, който обаче отново се справи. Вратарят на ЦСКА спря като по чудо с крак и изстрел на Васил Шопов. А всички виждаха как топката се оплита в долния десен ъгъл.
„Червената“ крепост падна в 70-а минута. Христофор Хубчев центрира от фаул, хитрият Самир Аяяс се промъкна между централните защитници и отклони топката с глава в мрежата на родния си клуб. Най-ниският играч на терена реализира третия си гол с глава през пролетния сезон. 
До края „Дунав“ успокои играта и без напрежение стигна до победата, въпреки че бомбен удар на Диян Димов отдалеч опари пръстите на Конов.
Какво означава този успех. Ето какво каза пред „Утро“ членът на УС на ЦСКА Милко Георгиев.
„Почти сигурно е, че баражът ще е между „Левски“ и „Верея“. Ние обжалвахме решението на УЕФА за отстраняването ни от евротурнирите. Ако ревизията на решението е в наша полза, ще играем в Лига Европа. Ако не е, директната квота ще е за „Дунав“, заяви Георгиев.
Двубоят бе истински празник пред отново пълен стадион. Публиката направи голямо шоу и доказа, че е сред най-горещите в България. По време на мача пък небето бе озарено от фойерверки, които обаче бяха извън стадиона. След последния съдийски сигнал зрителите дълго аплодираха футболистите на русенския отбор.
На полувремето някои от детско-юношеските формации на „Дунав“ бяха наградени за отличните си резултати в първенствата на зона „Варна“ Елитна група „Североизток“
Две думи и за терена предвид факта, че два часа по-рано над Русе се изля проливен дъжд. Той видимо издържа, въпреки че футболистите на ЦСКА се оплакаха, че бил подгизнал. Поне от трибуните не изглеждаше да има някакъв сериозен проблем.