„Дунав“ стъпи най-високо в таблицата с временно класиране след победа с 2:1 като гост на „Поморие“. До 5-ия кръг поморийци нямаха допуснат гол и вървяха с пълен актив от 12 точки, но си намериха майстора. От звучната плесница не можа да ги спаси и реферът Мартин Александров. 
Дунавци трябваше да се борят от първата минута с бурния вятър, който нахлуваше на талази към тяхната половина, и очевидните домакински пристрастия на съдията. За злощастие бързо загубиха и халфа Ивайло Раденцов, който бе изнесен на носилка в 18-а минута.
След първата третина от полувремето те обаче овладяха центъра на терена и организираха няколко опасни атаки. Вратарят на „Поморие“ Янко Георгиев извади късмет. Съдията пък се стресна, че сценарият нещо не върви по план и почна да шари с жълти картони играчите на „Дунав“. За щяло и нещяло! Дунавските фенове на стадиона в Поморие вече коментираха със свити сърца: „Не е добре! Ще ни остави с човек по-малко и ще ни пореже поне с една дузпа!“
Александров се постара да потвърди бързо мрачната им прогноза - в самото начало на второто полувреме показа втори жълт картон на Георги Чакъров! Първият бе за реплика, вторият - за рутинно единоборство!
Ударът под кръста не отчая дунавци. Те шокираха рефера с гол в 60-а минута! Будинов се завъртя около оста си с топка в крака и пусна диагонален пас към връхлитащия Юлиян Ненов. Юли реализира четвърти гол в петия си мач с екипа на „Дунав“. Никак не е зле! 
Арбитърът се оказа твърде прозрачен, защото извади от цилиндъра си и втория предвиден номер - дузпа за „Поморие“! Топката се удари в лицето на Михаил Милчев, отскочи и играта продължи с шпагат на Атанас Атанасов. Заспалият за секунди Александров наду свирката - съчини си, че Милчев избил топката с ръка?! Божинов изравни.    
„Дунав“ не се предаде. И пак тръгна в атака. 10 срещу 11 плюс съдиите! И пак поведе. Авторът на втория гол в 70-а минута бе капитанът Диян Димов, който натисна спусъка след меле пред вратата на Янко Георгиев - 2:1. 
Третата част на драмата бе във въпроса колко ще е добавеното време. Никакви изненада - „само“ 6 минути! Задачата пред реферската бригада вече бе да натика „Дунав“ в собствената му половина. И успя - Любомир Божинов проведе истинска тренировка с изстрели от фаулове към Мартин Луков. Хайде, пробвай още веднъж, сякаш го молеше съдията.
Божинов се изложи на „гарнизонното стрелбище“, а „Дунав“ можеше да вкара и трети гол. Юлиян Ненов стреля коварно и топката бе избита от голлинията. Някои казват, че премина отвъд чертата. За десерт Ненов бе повален от вратаря Янко Георгиев, което означаваше задължителен червен картон за Георгиев и дузпа! Тишина! Съдийска свирка този път не се чу. 
Близо 100 души от агитката на „Дунав“ изстрадаха тази изключително важна победа срещу директен съперник за първото място. Когато биеш лидера у дома, удряш два пъти! Освен това равносметката след първата третина от полусезона са чудни 13 точки. Ако експресът „Синият Дунав“ спазва това разписание докрая на есенната кампания, със сигурност ще зимува в първи коловоз. Не се е случвало от сто години!
Но да не бързаме - идва домакински мач с „Ботев“ /Гълъбово/. Датата е 29 август, часът - 18. „Енергетиците“ имат 9 точки. Вярно, от 3 домакински победи, но победи! 
Градският стадион и феновете ще се готвят от днес за нов празник. Касите на „Фаст Маркет“ и „Биг Бойс“ са отворени.  
„Сега ще има поне 10 000 зрители“, готов за облог пред „Утро“ е бившият футболист на „Дунав“ и „Раковски“ Кирил Кирилов.
Дано! Русе е жаден за футбол и за таблица, в която срещу любимия му отбор стои номер 1!    
„Поморие“: Я. Георгиев, Иванов, Ахмедов, Петков, Стаматов /46 - Танев/, Стоянов, Лефтеров /8 - Лемперов/, Божинов, Орачев, Шоколаров /71 - К. Георгиев/, Пехливанов.
„Дунав“: Луков, Парнаров, Ковачев, Атанасов, Милчев,  Димов, Ненов, Раденцов /22 - Колев/, Будинов, Читаков /73 - Патев/, Чакъров.