20 години затвор - това е сборното наказание, определено от състав на Окръжния съд за тримата обвиняеми за серия кражби от музея в Бяла. 61-годишният Тошко Станев беше осъден на 8 години лишаване от свобода, а 50-годишната Димитрина Мангова и 49-годишната Татяна Йорданова - на по 6. Присъдите подлежат на обжалване.
Кражбите са извършени между началото на 2008 г. и 3 октомври 2013 г. Нанесените щети са за 467 334 лева, но някои от откраднатите експонати, дарени от Царя Освободител - руския император Александър Трети, всъщност са безценни. 
Както „Утро“ пръв съобщи, музеят на практика е разграбен. Липсват над 1500 експоната, като са опразвани не само фондохранилищата, но и експозициите за посетителите. Подменени са оригинални униформи на офицери и войници, казашки и моряшки униформи също. Изчезнала е част от картечница „Татлинг“, особено ценна заради надписа на кирилица и участието й в реални бойни действия. Оръжието е произведено в САЩ по поръчка на Русия и е сред едва няколкото запазени екземпляра в света. Липсват десетки оригинални пушки, войнишки атрибути, символи и оръжия.
Според обвинителния акт Тошко Станев подбирал ценните експонати, подменяли ги с помощта на уредничките фалшификати и след това ги пласирали на колекционери. Кражбите бяха засечени след като през 2013 година на аукцион в Москва беше предложена пушка „Баранов“ за 40 000 долара. Оръжието е рядко и ценно и при проверката на произхода му се оказало, че е дарено на музея в Бяла от Александър Трети.
Униформите са подменяни с лоши копия от изкуствени материи. Връх на цинизма е, че част от експонатите са подменени с униформи от българската войска и дори с такива от армията на нацистка Германия. 
Заседанието започна с разпит на свидетели, като първа на банката застана бившата главна уредничка на музея в Бяла Мария Богданова. 76-годишната жена беше свидетел на обвинението и бе сериозно атакувана от адвокатите на подсъдимите, което стана причина  прокурор Кремена Колицова да отправи възражение към съда за натиска над свидетеля. Съдия Петър Балков многократно отправи забележки към адвокатите да изчакват реда си. В крайна сметка Богданова устоя на натиска и показанията й бяха записани. 
Разпитът продължи с тези на служителките в Регионалния исторически музей в Русе Искра Тодорова и Ренета Рошкева, които са участвали в комисия, проверявала сбирката в Бяла. 
Тодорова е работила с етнографската сбирка, от която е установила липси на пафти, гривни и медни съдове. Тези показания обаче се оказаха ненужни, защото етнографските експонати не са обект на приключилото вчера дело. 
За оръжията по време на инвентаризацията през 2011 г. в Бяла е отговаряла Ренета Рошкева. По искане на адвокатите тя огледа донесените в залата 5 пушки от музейната колекция, които са били нелегално изнесени и после открити. Оръжията не бяха разпознати от специалистката, като прокурорът обясни това с факта, че те вече са били задигнати, когато е правена проверката.
Нейният разпит също продължи дълго и емоционално, а след приключването му защитата поиска нова експертиза, защото тази на вещото лице - друг уважаван историк Иво Жейнов, била със завишени цени на откраднатите експонати. Това искане беше отхвърлено, но пък се прие друго - за внасяне на писмени доказателства, сред които и писмо от експерта към руското министерство на културата Алексей Клишин, който пише в защита на Тошко Станев. Прокурорът се съгласи тези доказателства да бъдат приети, но подчерта, че трябва да се вземе под внимание фактът, че двамата мъже са в близки отношения. 
В последвалите пледоарии прокурор Колицова посочи доказателства в защита на обвинението и поиска за тримата подсъдими по 9 години затвор. Минимумът, който законът предвижда в такива случаи, е 10 г., но заради чистото им съдебно минало и други смекчаващи вината обстоятелства предложението беше с година по-ниско. 
Адвокатите и подсъдимите пък настояваха за оправдаване и изтъкнаха, че обвиненията не са доказани. Според тях обвинението в кражба на оръжие не е подкрепено с нищо, защото старинните пушки, които са открити в дома на Станев, не отговарят на определението за оръжие според Закона за оръжията, а и са с различни обозначения от откраднатите. 
Тошко Станев дори сам пледира пред съда, въпреки че това направи непосредствено преди него и адвокатът му. Бившият военен изтъкна, че не е виновен по отправените му обвинения, посочи аргументи за твърдението си и помоли да бъде оправдан. Това направиха и останалите две жени, когато дойде време за последната им дума преди прочитането на присъдата.
Съдът обаче сметна, че и тримата са извършили престъпленията, в които са обвинени, и постанови изпращането им в затвора.