Подозираният в замърсяване на въздуха на Русе производител на автомобилни части „Монтюпе“ трябва да плати 450 000 лева на държавата. Това постанови Административният съд в Русе, който потвърди решението на Районния съд за намаляване с 50 000 лева на рекордната глоба от половин милион лева, наложена на компанията от РИОСВ.
Една от най-тежките екологични санкции в страната бе наложена на фирмата на 29 септември миналата година.
„На 10 септември вечерта нарушението бе констатирано и бе локализиран източникът, след като бяха извършени обходи заради постъпили сигнали. Три екипа на РИОСВ тръгнаха от различни части на града и стигнаха до източника на неприятни миризми. Визуално се установи, че от покрива на трето хале на „Монтюпе“ се изпускат емисиите. Аз лично също ги видях как се стелят и разнасят към източните части на града“, заяви тогава директорът на РИОСВ Лилия Атанасова. Заради решителните си действия тя бе подложена на сериозен натиск от различни страни и си тръгна по собствено решение от  екоинспекцията по-малко от месец налагането на глобата.
Според инспекторите на 11 септември м.г. ситуацията се повторила и отново екипи стигнали до площадката на „Монтюпе“, където се натъкнали на облаците стелещи се зловония от покрива на френското дружество.
В неделя дори било потърсено съдействие от страна на Гранична полиция, която с помощта на термовизьори успяла да засече термодвиженията.
„Заради сегашните нарушения и тези отпреди 1 година се подготвя сигнал до прокуратурата. Ще бъдат сезирани и други компетентни органи, тъй като този проблем не е само на Министерството на околната среда и водите и на РИОСВ, но и на Регионалната здравна инспекция, Инспекцията по труда, РДНСК и други органи, които одобряват въвеждането и експлоатацията на такива производства. Всъщност заради нередностите вътре в халетата на „Монтюпе“ се налага изпускането на емисии в атмосферата. Там топлинното натоварване е много голямо и щом монтираните на тавана 108 вентилационни отвора на хале 3 се отворят, започва залповото им изпускане. Вентилацията там не работи както трябва и те много добре го знаят“, категорична бе още Атанасова в изявлението си.
Глобата бе обжалвана но в крайна сметка магистратите прецениха, че има доказателства за неорганизирано изпускане на емисии и влезе в сила, намалена с 10%.                       У