Миналия път Ви дадохме някои съвети, как да направите така, че малката и неприветлива стая да изглежда доста по-просторна и приятна. Днес продължаваме с останалата част от тези съвети:

            11. В случай, че стаите във Вашия апартамент в Русе са маломерни, разположете основните мебели до стените. Ако ги поставите в средата на стаята, това ще раздели пространството на части и ще го направи да изглежда по-тясно.

            12. Изберете мебели /диван, фотьойл, столове/ с открити облегалки – така ще има повече светлина и въздух в помещението и ще го направи по-открито и просторно.

            13. В малката стая по-подходящи са вертикалните, високи шкафове, а не хоризонталните. Ако имате открит шкаф, постарайте се да не го отрупвате с какви ли не дреболии.

            14. Използвайте ниска мебел – табуретки, ниски меки фотьойли, дори възглавници за сядане. Ако в една малка стая поставите кресло с висока облегалка, това ще създава впечатление на затворено пространство.

            15. Постарайте се да поставите някои от мебелите в ъглите на помещението. Така ще освободите повече пространство в средата на стаята и тя ще изглежда по-голяма.

            16. Ако ще използвате завеси, нека бъдат от тънка и ефирна материя. Колкото повече светлина прониква от тях, толкова по-добре. Откажете се от тежките тъмни завеси, които оптически смаляват всяка стая.

            17. Използвайте тапети с нежни и нарядко разположени шарки. Сложните и ярки десени ще направят помещението по-затворено и тежко.

            18. Ако помещението е кухня и в средата има маса, прибирайте съдовете и всичко останало от нея, което не използвате в момента. Намерете място в шкафа на тостера, сокоизтисквачката, миксера и всякакви други уреди. Ако битовата техника стои на показ в малката стая, това създава усещането, че няма къде да се прибере и допълнително подчертава малките размери на помещението.

            19. За да увеличите усещането за простор в малката баня, в която има душ-кабина, отворете вратата на кабината. По този начин вашият поглед ще прониква напред, създавайки усещане, че пространството е доста по-голямо отколкото е.

            20. Поставете предметите, които привличат вниманието /например красиви вази и саксии с цветя/ в най-отдалечения от входа на помещението ъгъл. Така, вниманието на онзи, който влиза в стаята, веднага ще бъде привлечено върху този предмет и това ще създаде усещане за по-голяма перспектива.

И накрая искаме да Ви кажем, че няма значение размера на жилището, нито на стаите в него, важното е да се чувствате в дома си щастливи и доволни.