Ако Вашия апартамент в Русе не е много просторен и с големи стаи, бихте могли да използвате някои хитрости, за да изглеждат те визуално по-обемни. Ето някои от тях:

  1. Откажете се от ярки и контрастни тонове, за да създадете усещане за по-голямо пространство. Най-подходящи за тази цел са пастелните цветове, като светлозелен, светлорозов, прасковен или използвайте белия цвят. Освен това студените цветове увеличават визуално помещението, а топлите го намаляват.
  2. Подберете към мебелите щори в същата цветова гамова тоналност. Ако те са в контрастни цветове, стаята ще изглежда по-малка.
  3. Осветлението е ключов елемент, който разкрива пространството и го прави по-открито и достъпно. За малкото помещение най-подходящо е скритото осветление и повече естествена слънчева светлина. Ако искате банята Ви да изглежда по-голяма, постарайте се още в самото й начало да има прозорец.
  4. Избавете се от ненужните вещи, които създават чувство за ограниченост на пространството. Колкото по-малко вещи има в стаята, толкова по-голяма ще изглежда тя.
  5. Постарайте се да не използвате вещи с големи размери. Дори ако имате един такъв предмет в стаята – пиано или по-голямо легло, тя ще изглежда малка. Вместо голям диван, изберете такъв със средни размери, а столовете може да са сгъваеми и да се прибират, когато не са необходими. Така ще спестите доста място.
  6.  За пода в малката стая изберете светла и с лъскав ефект постелка, това ще направи помещението по-ярко и свободно. Същото се отнася и за тавана – използвайте бял или съвсем светъл тон, за да се открие пространството. Стаята ще изглежда по-голяма, ако стените, подът и таванът са в подхождащи светли тонове.
  7. Използвайте огледала. Не забравяйте, че стенните огледала увеличават размерите на помещението. Огледалата не само дават конкретно отражение, те отразяват също и цветовете и всичко наоколо. Ако обичате огледалата и ги използвате при подреждането на стаята, то тя ще изглежда двойно по-голяма.
  8. Поставете картини по стените. При това една голяма картина е по-добрият вариант от група от няколко по-малки.
  9. Спазвайте цветовия баланс в помещението. Един голям, ярък елемент може видимо да стесни стаята, да акцентира върху себе си вниманието и зрително да раздели стаята на части.
  10. Използвайте стъклени и огледални мебели. Една дизайнерска маса от стъкло, независимо дали е за хранене или по-малка, създава усещане за открито и свободно пространство. Масата с огледално покритие пък внася допълнителна светлина в помещението.