Държави-членки на Европейския съюз, които не изпълняват стандартите на Съюза за върховенство на закона, може да загубят финансиране от европейските фондове. Това предвижда предложение на германското правителство за реформа на системата за кохезионно финансиране.

Подобен ход би бил изключително лош за някои страни, които са нетни получатели на финансиране от Кохезионния фонд. Унгария и Полша, които са и двете получили големи суми през последните години, многократно са критикувани от Брюксел за неспазване на върховенството на закона, съобщава "Ройтерс".

В предложенията се посочва, че плащанията могат да бъдат блокирани, ако има критики от страна на Европейската комисия. Това вероятно ще бъде яростно оспорвано от държавите-членки, но позицията на Германия, която допринася най-много за кохезионните фондове на Съюза, би имало голяма тежест по време на дискусиите.

Трябва да се проучи дали получаването на средства от кохезионните фондове на ЕС би могло да бъде обвързано със спазването на фундаменталните принципи за върховенство на закона, се казва още в документа.