68% от извършилите телефонни измами са осъдени условно, след като всичко като доказателства в съдебна зала е било наред. С това твърдение бившия вътрешен министър Цветан Цветанов отправи леко завоалирана критика към съдебната присъда.

Нямахме достатъчно факти, за да открием парите по случая с "Наглите", оправда се Цветанов, който е убеден, че парите от откупите още са налице и че с част от тях е платено за "по-леко правораздаване". Цветанов се възмути и от факта, че има "акумулиране на присъди" т.е. по различни случаи се събират присъдите.

Преди седем месеца имах информация, че Ивайло Евтимов-Йожи може да бъде пуснат под домашен арест, но тогава официално от правосъдното министерство ми казаха, че няма такава възможност. Преди две седмици същият източник ми каза, че Йожи ще излезе от затвора. Това заяви главният редактор на 168 часа Слави Ангелов.

Според Ангелов причина за случващото се е поправка в Наказателно-процесуалния ни кодекс (НПК), която влезе заради препоръка на Европейската комисия. Поправката е, че сега затворниците могат да пишат жалби за предсрочно освобождаване директно пред съда, а не както беше преди това – пред комисия в затвора. Изискванията за излизане на свобода са три – първо, да си излежал поне половината си присъда, второ – да имаш една трета изтърпяна присъда, ако си извършил престъпление преди да станеш на 21 години и трето - при изтърпяно не по-малко от две трети от наложеното наказание в случаите на опасен рецидив. Освен това се взема предвид, че трябва да си се поправил.

По думите на Ангелов пред Нова телевизия другият обвиняем от "Наглите", който излиза на свобода – Любомир Димитров-Гребеца, е подал молба веднага след като поправката е обнародвана в Държавен вестник през февруари тази година. Гребеца е получил положителна оценка за поправка, а при Йожи оценката е отрицателна, като и двете оценки са от затворническата комисия. Освен това Ангелов твърди, че Йожи има друга присъда – за грабеж в Несебър, според която трябва да е лежал две трети от присъдата, преди да иска предсрочно освобождаване, а това не се е случило.

Като "безобразно" определи случващото се бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, който обаче защити промяната в НПК, която стана факт по време на второто правителство на Бойко Борисов. Тази промяна не значи автоматично Йожи и Гребеца да излязат – каква е логиката, че са се поправили, възмути се вторият човек в ГЕРБ. Той се оплака и, че заради такива случаи се появява демотивация сред експерти, като обърна темата към БСП, която съсипала системата на МВР в управленските си години.

Цветанов обяви и, че си изпуснал нервите по отношение на съдия Мирослава Тодорова, защото говорил със семейство на жестоко изнасилено момиче, а този случай се проточил в съда и бил прекратен по давност. Тодорова заведе дело срещу Цветанов за клевета, но не го спечели.

Войната по пътищата

Цветан Цветанов обясни, че ще се прецизира вземането на кръвна проба при съмнение за шофиране в пияно състояние или под влиянието на опиати. Въпросът е да не падат в съда дела, защото пробата е взета от медицинска сестра, а не от лекар, поясни той. Освен това се мисли да се снемат регистрационните номера и на автомобили, които са дадени от собственика на неправоспособен водач. Цветанов предложи и половината от събраните глоби да отиват за изграждане на видеонаблюдение по пътищата и инфраструктура като цяло.