Замразени храни и ядки са основните български продукти, които успяват да пробият в румънските търговски вериги, съобщи председателят на Управителния съвет на Българо-румънската търговско промишлена палата Елеонора Иванова.

Въпреки това присъствие на наши хранителни стоки в северната ни съседка все още е незначително. "Имаме ръст от миналата година досега в обема на износ на риба и рибни продукти около два пъти, което означава, че има потенциал в тази насока, както и в сферата на сладкарските изделия и на консервите", каза още тя. За да се помогне на българските компании да реализират своята продукция от другата страна на Дунава, БРТПП организира утре дискусия на тема "Възможности за продажба на български храни през търговските вериги в Румъния".

На срещата ще бъдат предложени потенциални решения за започване на работа с веригите и ще се обсъдят възможности за коопериране за по-конкурентни, ефективни и успешни продажби в Румъния.

"Т.нар. "модерна търговия" в Румъния е много по-развита, отколкото при нас. Около 60% от оборота минава през търговските вериги, като за някои стоки стига и до 80%", обясни Елеонора Иванова.

За 2016 г. стокооборотът между България и Румъния е почти 4 млрд. евро, като бележи стабилен ръст и положително салдо за България. За сравнение през 2015 г. тази стойност е била 3,68 млрд. евро. Румъния е на трето място сред чуждестранните търговски партньори на България на европейския пазар след Германия и Италия.