Финалните тестове и обиколки на пистата за фино настройване на автомобилите в световния екомаратон на „Шел“ в Лондон, който започна в Олимпийския парк „Кралица Елизабет“, не се разминаха без проблем за отбора на Русенския университет. Русенските студенти, които ще се състезават в категорията „Прототипи с електрическа батерия“, бяха изненадани от проблем с електрониката и имаха опасения, че необходимата резервна част няма да бъде намерена лесно. Притесненията им обаче се оказаха неоснователни и малко следобед електромобилът им ДДТ бе вкаран в строя и започна да навърта тестови обиколки около дългото 1 миля или 1,6 километра трасе в олимпийския парк. 
Официалните състезания в различните категории са разпределни в три дни, а как са се представили трите български отбора, ще стане ясно в неделя вечер. На прочутата писта в британската столица се състезават 178 ученически и студентски екипи от 28 европейски държави. 
Теренът в олимпийския парк „Куин Елизабет“ е преобразуван в три тематични зони, където студенти, предприемачи и лидери в индустрията изследват как би изглеждало пътешествието към енергийно бъдеще с по-малко въглеродни емисии. 
За първи път тази година ще се проведе и предварителен кръг на състезанието „Challenger Event“, в който ще се включат още два русенски тима - още един екип на университета и отбор на Професионалната гимназия по механотехника. Той ще бъде през септември, а отборите ще могат да тестват и да подобрят своите автомобили преди участието им в голямото състезание догодина.