Спечелената малко изненадващо от „Ботев“ /Пд/ купа на България попари надеждите на „Дунав“ и „Локомотив“ /Пловдив/, че могат да се преборят за квота към Лига Европа. Мачът в неделя в Града на тепетата вече ще е безпредметен. Единствената интрига ще е кой от двата тима ще опита все пак да достигне за престиж до крайното четвърто място в Първа лига.
Вместо пред тях, според преписаната по папагалски от БФС някаква странна датска или белгийска система за провеждането на първенството, парашутът се отваря пред... „Верея“! Даже и да завърши осми, дълбоко анонимният старозагорски тим ще играе бараж за евроквота с третия отбор от първата шестица - ЦСКА или „Левски“. 
Някои се надяват, че УЕФА може да спре „армията“ от участие за 3 години в евротурнирите заради странното прераждане на „Литекс“ в ЦСКА. Тогава вече четвъртият тим /“Локо“ или „Дунав“/ ще се срещне с грозния като дефанзивен стил отбор на „Верея“, чиито мачове вървят пред 80 души с родителите и приятелките на футболистите. Играчите на този тим не са получавали заплати от няколко месеца, но ако излъжат някой от грандовете, ето ги първи кипри в Европата. Тежко и горко му на българския футбол! 
Ощетен ли е „Дунав“ от тази абсурдна ситуация? Напротив - точно сега злото със системата на първенството е само за добро! Какви 5 лева и каква Европа, след като футболистите на русенския отбор тренират на маломерни теренчета и не разполагат дори с класическо зелено игрище за нормална подготовка! Какви комисари от УЕФА ще идват за инспекция на Градския стадион, след като той не отговаря по много линии на критериите на БФС, камо ли на европейската централа?  По-добре да не идват, за да не се червим, а и вече ще е твърде унизително да се пишат писма до други клубове с молби за мачове под наем на техните стадиони. 
В Русе много бързо свикнахме на хубавото и бързаме ли, бързаме, че чак засънувахме Лига Европа! Е, сега няма как да стане. Когато стадион „Дунав“ бъде ремонтиран, а физиономията на Градския стане по-европейска, може и да помечтаем.
Другото е, че този отбор няма как да се форсира до дупка с двигател на „Трабант“, когато на стартовата решетка са застанали пилоти със скъпи, бързи и мощни автомобили. Обречен е.  
То е като децата - радост е, когато се родят, после покажат първото зъбче, продумат първата думичка „мамо“ или „татко“, когато тръгнат на училище, завършат, станат студенти, почнат да се задомяват. Все логични етапи, които няма как да се прескочат. 
Какво искаме ние - отбор, който преди 3 години беше в Трета лига и играеше с „Кубрат“, а сега се представя чудесно в елита, да щурмува Европа! Все едно да искаме от един младеж, който тепърва ще се развива, крепне и трупа самочувствие, да излезе на ринга като боксьор от ранга на Кличко и да го смачка. Невъзможна, глупава и опасна работа!
Както и да завърши мачът с „Локо“ /Пд/, на каквото и място да финишира, даже УЕФА да изхвърли ЦСКА и отвори място за дуел между четвъртия и „Верея“, „Дунав“ ще запише паметен сезон. Ще е дебют в елита с четвърто, пето или шесто място! Вярваше ли някой, че ще е така?
Затова няма защо да се бърза, а когато отборът узрее организационно, финансово и игрово, вратите на Европа ще се отворят.