Адвокат Анели Чобанова е спечелила първо по рода си дело в страната, стана ясно вчера. Делото е заведено от Йорданка Димитрова, която от години живее в Чикаго, срещу министъра на здравеопазването, поради бездействието на когото майката на Димитрова е била лишена от възможност да получава т.нар. състрадателно лечение. 
Възрастната жена се разболява от рак на бъбрека през 2004 година, направена й е операция в столична клиника, а през 2011 г. се оказва, че жената има множество разсейки и вече не може да бъде оперирана. В такива ситуации, когато е ясно, че положението е тежко и най-често безнадеждно, в цивилизована Европа се дава възможност пациентът да направи своя избор - дали да се лекува с конвенционални средства на медицината или да се възползва от алтернативни, казва Чобанова. В случая става въпрос за ваксината колифлуид, която все още е в процес на изпитание, но се прилага към неоперабилни пациенти. В Швейцария, Германия, Франция, Ирландия, САЩ, Мексико и други страни тази ваксина е разрешена като състрадателно решение, казва адвокат Чобанова. От фирмата производител във Великобритания били готови безплатно да предоставят все още тестваното лекарство на българката при условие, че нейният лекуващ лекар проследява отражението на медикамента върху състоянието на жената. 
При много безнадеждни случаи такива лекарства облекчават състоянието на пациентите и им позволяват достойно да посрещнат фаталния изход, обяснява юристката. Осъденият на смърт има право на последна воля, а осъденият от живота би трябвало да има право да избере дали да довери здравето си на конвенционалната или на състрадателната медицина, убедена е Чобанова. И посочва, че това е предвидено в Регламент 726 на Съвета на Европа - именно предоставянето на палиативни лекарствени продукти по хуманни съображения. България обаче не е приела този регламент и не е изработила необходимите законови и нормативни актове в унисон с него. Точно това бездействие на министъра на здравеопазването, поради което не са въведени нужните норми, е причината заведеното срещу него дело по повод трагедията в семейството на Йорданка Димитрова да бъде спечелено. 
След като стана факт решението в наша полза на Върховния административен съд от 8 февруари тази година, написахме писма до служебния здравен министър, след това и до новия министър, изпратили сме писмо и до премиера Борисов - все с настояването да се вземат мерки за прилагането на европейския регламент у нас, но до този момент срещаме оглушителна стена от мълчание, обобщи адвокат Анели Чобанова. Която е на мнение, че въпреки всичко борбата за достоен живот и за достойно боледуване трябва да продължи.