Тази вечер от 21:45 часа българско време Манчестър Юнайтед и Аякс ще спорят за трофея в турнира Лига Европа. Мачът ще се играе на стадион "Френдс Арена" в Стокхолм при изключително сериозни мерки за сигурност след атентата в Манчестър в понеделник.

За английския клуб това без съмнение е най-важният двубой за сезона и именно заради него Жозе Моуриньо предпочете да се откаже от битката за четвъртото място в Премиършип. "Червените дяволи" се съсредоточиха в Лига Европа - турнир, който никога не са печелили в историята и победа в който може да им отвори път към Шампионската лига за следващия сезон.

Мотивите на Моуриньо да отпише първенството са напълно разбираеми и победителите ни ги съдят. Португалецът обаче още не е станал победител и е страшно дори да се помисли с какви критики ще бъде засипан в случай на поражение тази вечер. За първи път от 2002 г. (Фейенорд) холандски клуб ще участва в заключителната среща на турнира Лига Европа/ Купа УЕФА, докато Юнайтед е третият английски представител във финала на Лига Европа за последните пет сезона (Челси през 2013 и Ливърпул през 2016). Аякс и Манчестър Юнайтед са се срещали четири пъти в евротурнирите и са си разменили по две победи. Това ще бъде трета среща между отбори от Англия и Холандия във финала на европейски турнир (Тотнъм срещу Фейенорд - 1974 и Ипсуич срещу АЗ Алкмаар през 1981 и двата пъти в Купата на УЕФА). Аякс не е играл в европейски финал от 1996 г., когато загуби от Ювентус след дузпи в решителния двубой. Точно преди 22 години на 24 май Аякс завоюва последния си европейски трофей, побеждавайки Милан с 1:0 във финала на Шампионската лига. В този двубой игра Дани Блинд, баща на защитника на Юнайтед Дейли Блинд, който бе капитан на Аякс тогава. Английският гранд никога не е играл във финал на Лига Европа/Купа на УЕФА. Сега отборът на Моуриньо е в серия от 10 мача без загуба - седем победи, три равенства и само четири допуснати гола. Аякс загуби три от последните си четири мача в Лига Европа/Купа на УЕФА срещу английски отбори, докато Юнайтед отстъпи в две от трите си последни срещи с отбори от Холандия. Само два от последните 16 финала в Лига Европа/Купа на УЕФА са се решавали след дузпи и в 10 от тях изходът е бил решен в редовните 90 минути. Като треньор Моуриньо е спечелил всичките си 6 срещи с Аякс, в ролята на наставник на Реал.