Ценовите оферти на шестимата допуснати участници в обществената поръчка за реконструкция на кръговото движение при Дунав мост и премахване на тапата на пътя от Русе към Силистра бяха отворени вчера в Агенция „Пътна инфраструктура“. Предложенията, които са между 700 хил. лв. и 1.135 млн. лв. без ДДС, са значително по-ниски от индикативната стойност на поръчката за 1.5 млн. лв. без ДДС, съобщиха от агенцията.
Най-ниската оферта за 698 420.93 лв. е на компанията „Пътища Пловдив“. Това е бившата фирма на пловдивския бизнесмен Георги Гергов, която е разследвана от прокуратурата. Според държавното обвинение след нагласен конкурс и договорка с Пътната агенция на фирмата е възложено изграждането на отводнителни канали по магистрала „Марица“, като за 31 км са изразходвани 51 млн. лева. 
Малко по-високо е предложението на русенското дружество „Пътинженеринг“ АД, което е на стойност 883 875.89 лв. Шуменската „Автомагистрали-Черно море“, която винаги участва за големи обществени поръчки, предлага да изгради участъка за 901 162.45 лв. Офертата на силистренското дружество с ограничена отговорност „Пътстроймонтаж“ е на стойност 957 655.20 лв., а на софийската „Мегаинвест-Холд“ ЕООД е за 1 059 910.51 лв. без ДДС. Най-скъпо е ценовото предложение на варненското „Пътища и мостове“ ЕООД - 1 135 517.75 лв. без ДДС.
От списъка на кандидатите за мащабната реконструкция очевидно е изпаднало „Тарктур“ ЕООД, което се прослави с мъчителния ремонт на Градския стадион в Русе. От пътната агенция не съобщават защо регистрираното в София дружество е било отстранено.
Дългоочакваното стартиране на строителните дейности обаче вероятно ще се забави не само заради работата на комисията по класирането на фирмите, но и предвид факта, че в търговете участват солидни играчи, които ще обжалват решенията за избор на изпълнител и при най-малкото съмнение, че са били ощетени. 
Реконструкцията и удвояването на ширината на пътя на изхода на Русе към Мартен се налага, тъй като високата интензивност на движение в района на Дунав мост и множеството странични отклонения в сравнително късия участък, включително с леви завои, затрудняват шофьорите и създават сериозни предпоставки за инциденти.
Стъпка напред има и в зациклилата от края на миналата година обществена поръчка за строителен надзорник на обекта. В нея с оферти участват десет фирми. В момента тече срокът, в който кандидатите трябва да предоставят допълнително поискани документи в деловодството на Пътната агенция.