Тревожно писмо бе изпратено вчера до министъра на културата Боил Банов от Русенската опера. Писмото има още половин дузина адресати: сред тях са председателят на парламентарната комисия по култура Вежди Рашидов, областният управител Стефко Бурджиев, кметът Пламен Стоилов. 
В операта са притеснени от факта, че вече повече от месец след срока за подаване на документи за нов директор /който изтече на 18 април/, от министерството нито публикуват допуснатите до участие кандидати, нито обявяват дата за самия конкурс. Това буди съмнение за някакво задкулисно действие спрямо института ни, пише в писмото. То е подписано от Ася Русева от КТ „Подкрепа“, Милена Недялкова и Момчил Миланов от Съюза на българските музикални и танцови дейци, концертмайсторите Емил Шейтанов и Мария Павлова и хормайстора Стелияна Димитрова. Те изразяват недоволството - свое и на колегите си, „от липсата на желание на временното ръководство за решаване на наболели проблеми, натрупани през годините“. И обясняват: „В момента институтът ни работи без Правилник за вътрешния трудов ред... не се сформира общ художествен съвет, не ни се представя репертоарният план“. По-нататък описват многобройни нарушения на колективния трудов договор, като посочват нарушаване на работното време, постоянни промени в разрез с нормативните актове, налагане на работа с диригенти, които не са на нивото на състава, планиране на паралелни заглавия едновременно, което води до неправомерно дълъг работен ден и пр. 
В писмото се посочва също, че не са изплатени дължимите командировки на състава от гостувания в страната от началото на годината, все още не са изплатени командировъчните и на артистите от турнето в Белгия през декември 2016 година.
На повърхността изглежда, че всичко в института е наред, вървят спектакли и концерти, но всичко е за сметка на безкрайни компромиси, жертви и натоварване на състава, се казва в писмото. Подписалите го настояват „конкурсът за директор на Русенска опера да бъде най-после проведен“. И се надяват, че „един нов, независим директор, с необходимите качества, ще внесе ред и спокойствие в работата ни и най-важното, високо качество на продукцията, която да предложим на публиката - качество, което отговаря на желанието и възможностите на състава на Държавна опера Русе!“.