Бактерията стафилококи ауреус е причинила епидемичния взрив в детската градина в Босилковци на 26 април, съобщиха вчера от дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионалната здравна инспекция. Причинителят на заразата е открит по ръцете на пет готвачки в кухнята-майка в Бяла, където се приготвя храната за две детски заведения, измежду които е и филиалът „Елица“ в Босилковци на детска градина „Стадиона“ в Бяла. Другата градина е „Пролет“ в Бяла, за която едва вчера стана ясно, че също е имала инцидент с натровени деца, но в по-лека форма. Готвачките са отстранени от работа и с тях е проведено лечение по антибиограма, изготвена от РЗИ.
На 26 април седем деца на възраст от 2 до 7 години и една учителка в Босилковци получиха чревни разстройства. Малчуганите бяха приети в Инфекциозно отделение към Университетска болница Русе с повръщане и разстройство. След положените незабавни грижи от инфекционисти до вечерта състоянието им бе стабилизирано. Учителката със същите симптоми остана на домашно лечение.
В детска градина „Пролет“ в Бяла други седем деца на същата възраст са получили по-лека форма на натравяне и са лекувани по домовете им.
На закуска в злополучния ден на децата са сервирани принцеси с яйца и кашкавал. Обедното меню е включвало супа зелен боб, телешко и свинско месо фрикасе, а за следобедна закуска е даден кекс. Храната е била приготвена в кухнята-майка в Бяла.
Екип на Областната дирекция по безопасност на храните е взел проби от храната и от ръцете на 18 души от персонала в кухнята. Те са анализирани в акредитираната лаборатория във Варна. След изследванията назначената от директора на РЗИ д-р Маргарита Николова комисия излезе с констатация, че причина за заболяванията на децата и учителката са стафилококите по ръцете на пет от готвачките.