Вашата професия е част от медицината, без която хората не могат и смятам, че днешният ден е израз на уважението към вас. С тези думи се обърна към медицинските сестри изпълнителният директор на УМБАЛ Русе д-р Иван Стоянов по време на вчерашния първи Ден на кариерата. Той се състоя във фоайето на Хирургическия блок и бе посветен на скоро отминалия Световен ден на медицинската сестра. Това бе и добър повод за връчване на наградата за успешен ръководител здравни грижи от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи на старшата сестра в отделението по диализно лечение Теодора Тодорова.
287 медицински сестри и 77 акушерки работят в момента в Университетска болница Русе. Персоналът е недостатъчен, необходими са попълнения не само при сестрите, а и при лаборантите и акушерките. Образователната система произвежда такива специалисти, но част от тях предпочитат да работят в чужбина и заради по-високото заплащане, и заради по-добре функциониращите институции.
Във всички отделения липсват специалисти по здравни грижи и затова смятаме да привличаме завършващите студенти в здравния факултет на Русенския университет и да ги мотивираме да останат на работа при нас, каза главната сестра в УМБАЛ Русе Цветелина Станчева. 
Почти 10 години работя в Спешно отделение. Тук е целият травматизъм, който се случва в региона от катастрофи и други битови инциденти и грижата за пострадалите ми дава сили да продължа напред. Отделението се нуждае от млади специалисти, но то не само се ползва от опита и знанията им, а и се превръща в добър трамплин за развитие на кариерата им, тъй като тук се среща цялата патология, посочи старшата сестра на отделението Милена Стоянова. 
Засега желание да дойдат на работа в отделението имат три завършващи медицински сестри, а преди две години в него са постъпили две.
Вчера тържеството бе организирано за привличане на сестри в Спешно отделение, Интензивно терапевтично и Трето вътрешно. В предстоящите Дни на кариерата на абсолвентите от РУ ще бъдат показани и други  отделения, за да могат да преценят къде ще се чувстват най-добре след дипломирането си през септември.