С шапки на готвачи цяла армия от деца и професионални кулинари завзеха в събота преди обед част от централната улица „Александровска“ и я превърнаха в кухня на открито. Малките готвачи се разделиха на две групи, като едните се включиха в приготвянето на тънка пица с брашно от лимец и сръчно разстилаха на тънко топче тесто, върху което намазаха домашно приготвено домашно пюре и наредиха продукти. Другата бригада пък научи колко бучки захар съдържат безалкохолните напитки и че всъщност има здравословна алтернатива на газираните продукти, а именно фрешовете, които малчуганите сами си приготвиха от цитрусови плодове. Децата опитаха вкусните пици и шишчета от плодове, като през това време се включиха и в играта за веселото и тъжното зъбче и така разбраха в кои храни могат да открият най-важните витамини и защо трябва да хапват повече плодове и зеленчуци. 
Детската кулинарна работилничка бе част от Food Revolution Day, в който всички посланици на известния британски готвач Джейми Оливър организират събития, свързани със здравословното хранене и начин на живот на децата. 
Идеята е да променим навиците на децата, да им обясним ползите от здравословното хранене, да научат какво е рекламата на вредни храни, както и да предизвикаме дебат за здравословното детско хранене и промени в законодателството, обясни координаторът на инициативата в Русе Ина Ганева. Събитието се провежда успоредно в над 120 страни, като в България има официални посланици на хранителната революция на Джейми Оливър, които се обединяват и привличат към себе си доброволци от различни градове. За Русе към момента има трима координатори и трима доброволци.