Всяко дете трябва да вярва, че има подкрепа зад себе си. Това казва в интервю председателят на Държавната агенция за закрила на детето Офелия Кънева.

Интервюто е проведено във връзка с реализирането на проекта „Най-голямото обещание към децата“, разработен за участие в олимпиада по Гражданско образование на Министерството на образованието и науката през 2016/2017 учебна година от Ния Атанасова, IV клас от ОУ „Отец Паисий“ - град Силистра.

Проектът е насочен към представяне на ненакърнимите детски права и детското достойнство като най-безценното богатство за всяко дете, съгласно Конвенцията за правата на детето (КПД) на ООН. Проектът е оценен на първо място във възрастовата група с максимален брой точки на защитата му (100 т.) пред националната комисия на МОН.

Ния Атанасова: Кънева, каква е основната мисия на Държавната Агенция за Закрила на Детето (ДАЗД) като застъпник на правата на децата от Конвенцията за правата на детето на Обединените Нации?

Офелия Кънева: Основната мисия на Държавната агенция за закрила на детето е да вдъхне вяра във всяко дете на територията на България, че има подкрепата зад себе си, за да се развива бързо и пълноценно и както мечтите му предвещават бъдещето му.

Ния Атанасова: А кои са основните приоритети на ДАЗД за 2017 г., за да се реализира тази мисия на Агенцията?

Офелия Кънева: Да разгърне политиката към всяко дете е сред основните приоритети на агенцията. До този момент Българя се беше съсредоточила само върху децата в крайна нужда. И много други деца останаха с усещането, че никой не се грижи за тях - талантливи деца, амбициозни деца, които искат да вървят по-бързо от връстниците си, да помагат на другите. Ние имахме частичен фокус върху тези възможности. Аз мисля, че по този начин ощетихме много деца да напредват много по-бързо. Затова искам тази година да сложим край на тази недобра тенденция и да обещаем, че нашата политика за деца е за всички деца.

Други два приоритета за 2017 г. са да стимулираме модела на детското участие, така че решенията, които се вземат в политиката за деца, да се вземат само с участието на децата и третото нещо, което сме си обещали е политика за деца да се прави само с прякото участие на професионалистите, които работят с деца: учители, социални работници, треньори и др.

Ния Атанасова: Как се гарантира действителното участие на децата в България в различните дейности, които ни интересуват?

Офелия Кънева: Имаме дълъг път, който да извървим, за да реализираме действителното участие на децата. Има Съвет на децата, който е част от Министерски Съвет, официален консултативен орган на българското правителство, който е съставен само от деца. Такова нещо няма никъде в Европа. Българското правителство официално и по закон е признало мнението на децата и че то трябва да бъде чуто. Това, което реших да направя, откакто съм председател на ДАЗД е да не допусна нито един нормативен акт да мине гласуване без децата да са се произнесли. Съветът на децата заседава две седмици преди националния съвет, а негов представител изказва становището на децата на заседанието на Националния съвет за закрила.

Ния Атанасова: Смятате ли, че нашите учители и родители вярват в нас децата, че сме достатъчно информирани и знаещи и ни се доверяват?

Офелия Кънева: Не, не смятам, че нашите деца се ползват с доверие от учителите и родителите си. Не обвинявам никого, но можем да направим много, за да се осмеляваме и да се доверяваме на детето си. Много е важно двамата родители да се подкрепят, да са родители, които разбират детето си, защото децата показват и казват какво искат, очакват.

Ния Атанасова: Как да бъдат научени възрастните да се доверяват на децата, защото вие - възрастните, ни помагате да сме информирани по различни въпроси, а след това се страхувате, че не сме готови да се справим с дадена ситуация достатъчно добре?

Офелия Кънева: Може би друг възрастен трябва да им го каже. На мен, например ми го каза моят педиатър след раждането на сина ми и аз й се доверих и повярвах да се вслушвам в детето си.