Цацаров: Няма да допусна Лозан Панов да се упражнява с името ми

Евгени Диков е първият избран член за следващия мандат на Висшия съдебен съвет. За него гласуваха 296 следователи от 444-ма имащи право на глас при избирателна активност 75,90%.  Чрез системата за електронно гласуване през интернет своя глас са дали 275 следователи от 365 заявили желание за дистанционно гласуване. С хартиени бюлетини в Съдебната палата упражниха правото си на вот 62-ма следователи. Изборният ден продължи от 8 до 18 часа днес.
Според правилата кандидатът е избран, ако получи повече от половината от 
действителните гласове.

Диков беше единствената кандидатура за следователското място в кадровия орган на съдебната власт.

Евгени Диков е директор на Националната следствена служба и заместник на главния прокурор по разследването.

Следващата седмица прокурорите ще имат общо събрание, за да изслушат номинираните за прокурорската квота. 12 прокурори се борят за 4 места в съвета. Съдиите, които се включиха в надпреварата за 6-те места в новия ВСС, са 27. 11-те членове на професионалната квота във ВСС ще бъдат избрани през юни. Останалите 11 по-късно ще излъчи парламентът.

След края на изборния ден в Съдебната палата дойде главният прокурор Сотир Цацаров. „Ако Лозан Панов желае личностно противопоставяне, аз от една страна няма да допусна той да се упражнява с името ми. От друга страна не бих въвлякъл институциите в това”, заяви Цацаров във връзка със срещата между председателя на ВКС Лозан Панов и премиера Бойко Борисов, цитиран от Фокус. „Тези срещи не ме притесняват”, подчерта Цацаров. Във връзка с една от обсъжданите теми на срещата, чрез нормативни промени да бъде създаден механизъм за търсене на отговорност от главния прокурор, Цацаров заяви: „ За създаване на такъв механизъм не е необходима промяна в Конституцията. За създаването му е необходима промяна само в Закона за съдебната власт и НПК.Това е едно. Второ – моят статут, колкото и странно да звучи, може би е на самия г-н Панов, е напълно еднакъв с неговия. По един и същи начин сме избирани, по един и същи начин се урежда нашето освобождаване”.  Той коментира и срещата между него и бизнесмените Георги Гергов и Сашо Дончев. „Тази среща нито ме притеснява, нито мога да имам някакви страхове, нито  мога да се срамувам за станалото там”, заяви Цацаров. „Грешно е Цацаров да се срещне със Сашо Дончев и Георги Гергов, не е грешно  обаче Лозан Панов да се среща в адвокатска кантора в центъра на София. Затова моят призив е много прост – дайте да въведем регламент, но не само за Сотир Цацаров, а за всички”, допълни той.