Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви убеденост, че наборната служба ще се възстанови един ден в България. Това по думите му ще стане, защото ситуацията в света изисква повече отбранителни способности. А и в българската Конституция е записано, че защитата на Отечеството е въпрос на дълг за всеки български гражданин. Това е наборната служба, заяви Каракачанов при откриването на изложбата "Дълг по задължение: история и гледни точки" днес в Националния военноисторически музей, съобщи 24 часа.

Темата винаги е била актуална, без българска армия нямаше да има българска държава, а без наборна служба нямаше да има българска армия. Нямаше да ги има Съединението на България и победите при Сливница, възгласа "Одрин падна!", Червената стена, кота 1050, нямаше да има ген. Колев и славната българска конница, нямаше да има нищо, каза Каракачанов. Дебатът по думите му е отворен и той се надява изложбата да допринесе за формиране на общественото мнение и съзнание по въпроса.

Българската армия е такава, защото е армия на българския народ, заяви председателят на парламентарната комисия по отбрана Константин Попов. Хора, посветени, не по задължение, а с убеждението, че служат на България - това можем да видим на изложбата по думите на Попов.

Експозицията разказва историята на наборната служба - от момента на излизане на първите документи през април 1878 г., през перипетиите, през които минава системата на наборната служба в България, до момента, в който тя престава да съществува, посочи директорът на музея Соня Пенкова. Тя отбеляза, че дебатът за наборната служба има повече от 20-годишна давност в обществото.

Директорът на НВИМ и министърът заявиха, че по подготовката на изложбата е работено от дълго време и тя няма общо с факта, че Каракачанов е министър отскоро.

Пред журналисти Красимир Каракачанов припомни, че в коалиционното споразумение се предвижда дебат по въпроса за наборната служба и той не е решен поради различия в мненията. Министърът е убеден, че дискусията по темата ще ориентира хората. Няма как наборният войник да струва по-скъпо от кадровия, коментира Каракачанов, попитан за финансови разчети колко ще струва връщането на наборна служба, като обясни, че тези въпроси са дискусионни, защото има много параметри за уточняване.