Кои са собствениците на „Русенска корабостроителница Запад“? Този въпрос остана висящ на поредната среща относно запечатания заради дългове завод, свикана от областния управител. Да се извадят на светло акционерите поискаха русенски депутати, за същото настояха и синдикатите. Шефът на Корабната Митко Димитров посочи, че е един от притежателите на акции, но кои са останалите, щял да каже след като бъдат свалени печатите от вратите на предприятието, защото трябвало да погледне в акционерната книга. Е, „Утро“ направи опит да стигне до тази информация и се оказа, че това не е чак толкова трудно. Има си Търговски регистър, акционерите се събират за общи събрания, водят се протоколи. И всичко може да се види. 
Собствениците на „Русенска корабостроителница Запад“ са се събирали за последно преди половин година, на 14 декември 2016 г. Според протокола е присъствал само един от двамата акционери - „Русе Шипбилдинг Къмпани“ АД, притежаващ 75% от капитала или 750 000 акции. Другият акционер - „Вип Пропъртиз“ ЕООД, който държи останалите 250 000 акции, няма представител. 
Председател на събранието е бил Митко Димитров, който всъщност представлява и „Русе Шипбилдинг Къмпани“. Той е и един от тримата членове на Съвета на директорите.
„Русе Шипбилдинг Къмпани“ АД е учредено през септември 2014 г. с капитал 50 000 лева от Диана Колева Стойкова и Николай Петров Горчев, които си поделят по 50% от дружеството. По-късно Диана Стойкова се оттегля от управлението (но остава собственик), а на нейно място в борда на директорите влиза Георги Генев.
Другият акционер на „Русенска корабостроителница Запад“ - „Вип Пропъртиз“ ЕООД, е дружество с капитал 5000 лева, регистрирано в село Торос, община Луковит. Негов собственик и управител е Александър Емилов Александров. Собствеността му в дружеството обаче е запорирана заради обезпечение в полза на Уникредит Булбанк.
Така че собствениците на „Русенска корабостроителница Запад“ са ясни, не е ясно само стои ли някой зад тях и кой точно е той. Ясно е още нещо - собствениците очевидно нямат нито желание, нито възможност да помогнат на дружеството с каквото и да е. И изглежда не вярват като Митко Димитров, че предприятието може да изплаща задълженията си и да работи, защото като че ли изобщо не се интересуват от него. И са прави - с огромните натрупани кредити и неизгодните сключени договори спасяването на дружеството „Русенска корабостроителница Запад“ изглежда невъзможно. Според последния наличен финансов отчет на дружеството за 2015 г., капиталът му е отрицателен с -17 млн. лева, годишната загуба е 17,3 млн. лева, а ако се гледа само оперативната дейност (без финансовите разходи) е на минус 1,757 млн. лева.  
Това обаче не значи, че Корабната като предприятие не може да работи. Само че най-добрият вариант, за да се завърти отново колелото, изглежда възможността то да се отърве от собственика си - „Русенска корабостроителница Запад“. И ако хората искат пак да се върнат на работните си места, не трябва да се радват, че фирмата не е в несъстоятелност, а напротив - да настояват по-скоро да бъде поставена в такава. След това съдът ще назначи синдик, който поне ще може да им оформя документите. И да придвижи по-бързо несъстоятелността в ликвидация, при което всички активи да обявят за продан като едно цяло. Ако се намери купувач, той вече няма да има дългове към КТБ и заробващи договори с други фирми. И ще получи готово предприятие с дай боже налични клиенти и поръчки, в което да назначи отново хората на работа. Това е и единственият практически осъществим начин Корабната да се запази като предприятие. За съжаление, вече е изгубено много време, а тези процедури у нас се точат с години.