Да се отстранят нарушенията, допуснати по време на досъдебното производство - с тази инструкция Окръжният съд върна вчера на прокуратурата делото срещу Енчо Тонков и Стефан Вълчев. Те са обвинени в лихварство и пране на пари, а решението на съда дойде след искане на адвокатите на двамата обвиняеми Емил Тодоров и Иван Василев, според които на клиентите им не е дадена възможност да дадат обяснения, а на Вълчев - и да внесе писмени доказателства в своя защита. Освен това двамата се оплакаха, че събраните 13 500 страници материали са им изпратени само пет дни преди процеса и не са могли да се запознаят с тях. 
Това са адвокатски хватки, чрез които се цели бавене на процеса и изпускане на срокове, в които може да бъде решен, бе позицията на прокуратурата. Прокурор Надежда Митева изтъкна, че двамата мъже многократно са имали възможност да дават обяснения по време на разследването, което е продължило около 5 години, освен това са правели искания и възражения и затова правата им не са нарушени. 
Съдия Ралица Радославова обаче се съобрази с искането на защитата и върна делото на прокуратурата, която в едномесечен срок трябва да коригира пропуските и след това отново да го внесе в съда. 
Както „Утро“ писа, по информация на прокуратурата Енчо Тонков е започнал да се занимава с лихварство още през юни 2000 година и продължил до края на миналата, като с времето разширил дейността си в Пловдив, Шумен, Габрово и Кубрат. По 249 договора раздал 1 827 791,50 лева. Заради това вчера стана ясно, че няколко пострадали са завели граждански искове за десетки хиляди левове, но дали ще могат да участват в процеса, ще стане ясно, когато той отново влезе в съда и бъде даден ход на делото. 
През 2003 г., пак по информация на държавното обвинение, Тонков се сближил със Стефан Вълков и двамата намерили начин да си бъдат взаимно полезни - управителят на агенция за недвижими имоти рекламирал дейността му и му пращал клиенти. 
За гарантиране на лихварските сделки с клиентите били сключвани ипотеки. При ненавременно плащане Енчо Тонков ставал собственик на ипотекирания имот и бързо го продавал или го прехвърлял на свои близки. В някои случаи имотите били фиктивно прехвърляни на Стефан Вълков или на служители в агенцията му. 
„Бизнесът“ на Енчо Тонков потръгнал особено добре, когато през 2002 г. получил заем от  2 млн. лв. от турски бизнесмен, с които сериозно увеличил размаха в кредитирането.