Майор Мартин Манхоф от американската армия е бил в Москва за повече от година, когато на 5 март 1953 година, след неколкократни мрачни дописки в комунистическия вестник "Правда", е обявено, че Йосиф Сталин е мъртъв.

Майор Манхоф е бил в командирован в СССР, но не след дълго е депортиран за шпионаж, пише "Радио Свободна Европа". Въпреки това той е успял да направи доста снимки, които разкриват живота в съюза през 50-те години.

Кадрите на Манхоф са с уникално качество за снимки, правени през 50-те.

На 5 март 1953 г. Манхоф е в посолството на САЩ и наблюдава погребението на съветския лидер. От събитието има много малко кадри и заснетото от американския военен е един от "независимите" репортажи за погребалната процесия на Сталин. Репортажите на западните канали за събитието използват кадрите на СССР.

На заснетото от него се виждат стотици войници, облечени в дълги палта, подредени в кордон, очаквайки тялото на Сталин да пристигне на Червения площад. Масивни погребални венци са носени от стотици членове на Политбюрото на Партията.

В един от по-близките кадри се вижда ковчегът, покрит с червено платно, както и с военната шапка на Сталин. Може да се разпознае и прозорчето, през което се вижда лицето на съветския лидер.

В повечето съветски кадри се виждат не само стотиците, взели участие в погребалното шествие, а най-отбраните лица от Партията: Никита Хрушчов, Лаврентий Берия, Вячеслав Молотов и други.

Заснетото от Манхоф продължава с кадри на Червения Площад, където стотици са се събрали пред Мавзолея на Ленин.