Увеличават се вандалските прояви в Русе. Ако през миналата година стойността на нанесените щети се оценява на над 42 000 лева, то от началото на тази, само за първите четири месеца, пораженията са за близо 20 000 лева, съобщи заместник-кметът по комунални дейности на града Наталия Кръстева. 
На повече от 10 000 лева се оценяват щетите от счупени огради, врати, люлки, беседки, клатушки, кошчета за отпадъци и пейки от началото на годината. Вандалските прояви по уличното осветление в Парка на младежта и в Парка на възрожденците в града струват около 2800 лева. Възстановени са 26 паркови осветители и 37 лампи. През миналата година щетите по осветлението в двата парка се оценяват на близо 5200 лева - тогава са били подменени 47 паркови осветители и 69 натриеви лампи.
Най-често срещаните поражения по спирките от градския транспорт са счупените стъкла. През 2016 г. щетите възлизат приблизително на 26 000 лева, като вандали са потрошили повече от 100 стъкла. От началото на 2017 г. счупените стъкла са вече 30. 
Концесионерите на спирките получават веднага информация от общината при установяване на повреди и извършват за своя сметка необходимия ремонт в 30-дневен срок, обясни Кръстева.
В града са регистрирани и щети по пътни знаци, камери, антипаркинг устройства, бариери, има и случаи на драскане със спрей или с боя по паметници, както и потрошени чешми.
Най-често вандалите се проявяват в централната градска част, като специализираното общинско звено КООРС оказва съдействие на полицията по издирване на нарушителите и предоставя записи от видеонаблюдението. 
Предприели сме допълнителни мерки. Те са свързани с увеличаване на зоните с видеонаблюдение, където се констатират най-често такива прояви. Разчитаме и на съдействието на бдителни граждани, които ни сигнализират и предоставят информация за установяване на извършителите, заяви заместник-кметът на Русе.