Закон за защита волята на дарителите при кампании поиска вчера директорът на неправителствената организация „Български дарителски форум“ Красимира Величкова в интервю за БНР. Тя постави въпроса заради случая с починалото бебе Дилян от Русе, чиито родители дариха на други нуждаещи се парите, които добри хора дадоха за лечението на детенцето. 
В случай, че човекът, за когото са събрани даренията, почине, те се наследяват от неговите близки, гласи българското законодателство. Те обаче не винаги постъпват благородно като родителите на Дилян и често се отдават на охолен живот за сметка на живота на починалия си близък и хората, които са опитали да му помогнат. 
Величкова дава пример с 270-те хиляди лева, събрани за Дилян, които остават за майка му и баща му след неговата кончина. Само въпрос на тяхната добра воля е да предарят средствата, защото няма регулация, която да ги задължава да направят това, уточнява тя. 
Според нея тези отношения трябва да се регулират законово, защото „това е единственият начин да сме сигурни, че волята на дарителите ще бъде защитена и че дарените за лечение средства биха послужили, макар и за друг човек, но биха послужили за тази цел“. 
Тя посочва и чуждия опит - в много държави в Европа съществува закон за публичното набиране на средства, който определя кой, кога и в какви случаи може да го прави и кои са контролиращите институции. В България никой не се интересува от дарителските кампании, а такава регулация би гарантирала, че не се оставя само на добрата воля на родителите да защитят парите на дарителите, казва в заключение Красимира Величкова.