Влошени показатели на питейната вода с остатъчен свободен хлор, нитрати и микробиологични показатели във питейната вода са открити в нови четири села при проверените 10 населени места в периода 1-12 май, съобщи вчера Регионалната здравна инспекция. В края на април проблеми с питейната вода бяха констатирани на улицата до ТЕЦ Изток в Русе и в десет села в областта.
В кметството в Щръклево е установено, че служителите пият вода с остатъчен свободен хлор 0.57 милиграма на литър при норма 0.4. Във винарната „Механджийска среща“ в Пиргово питейната вода съдържа хлор 0.51, а в училището в Тръстеник водата, която тече от чешмите, е с хлор 0.56.
В Церовец положението и по-опасно. Там водата, която стига до кметството, е с нитрати 340 милиграма на литър при норма 50. От улична чешма пък тече вода с лоши микробиологични показатели. Установено е, че тя съдържа ешерихия коли 15 колонообразуващи единици/100 при норма 0/100. Освен това във водата има и коли форми - 26/100, ентерококи 16/100 и нитрати 277 при норма 50.
Здравната инспекция е подготвила за връчване предписания за предприемане на мерки за подобряване качеството на водата в тези села от ВиК-Русе и „Водоснабдяване Дунав Разград“ за отклоненията в Церовец.
Някои от цифрите изглеждат стряскащо, но реална заплаха за здравето на хората няма, посочиха експерти.