41-годишната водачка Катя Лерца, която го помете с джипа си, имала дребен бизнес

36-годишният полицай Делян Палазов, който загина под гумите на мощен джип в Пловдив, е бил много коректен и отговорен към работата си. Така го описват колегите му, покрусени от тежката загуба. Те събират помощи за семейството му. Организирали са кампания в рамките на МВР, за да подпомогнат съпругата и двете му невръстни деца. Трагичната вест съобщил на близките шефът на охранителна полиция в Пловдив Любомир Рашков. По думите му погребението е във вторник на централните гробища в града на тепетата.

Много часове прекарал на пост във фаталния съботен ден служителят на Пътна полиция. Той застъпил от 8 сутринта да дежури в осигуряването на обществения ред заради провеждащия се народен събор в парк "Лаута". Там се изсипа стълпотворение от посетители, а специално за мероприятието беше разрешено паркирането по булеварда. Колона от спрели автомобили заемаше дясната лента на булеварда. Палазов и колегите му били ангажирани да контролират трафика.

Преди да бъде връхлетян около 16 часа от джипа на 41-годишната Катя Лерца, униформеният бил със съответната сигнализираща жилетка в дясната лента. Видял, че в средната профучават два автомобила. Първият бил камион, шофиран от мъж, а вторият - въпросният джип Киа. Полицаят видял, че товарната кола кара с висока скорост и създава опасност от катастрофа. Излязъл и вдигнал палката. Мъжът зад волана намалил рязко скоростта да спре. В този миг Катя Лерца, за да го заобиколи, предприела неправилно изпреварване отдясно и буквално помела полицая. Тя също се движела с несъобразена скорост. От силния удар го преметнала и той счупил обзорното стъкло на джипа й, както и десният фар. Сблъсъкът бил толкова мощен, че оставил Палазов намясто.

Съсипани от скръб, колеги на загиналия отбелязват, че е трябвало да не излиза на платното, а да запише номера на джипа. Така е щял да се предпази.

"Нека не забравяме, че и преумората си е казала думата. Той е бил на работа от рано сутринта", напомнят полицаи. И връщат лентата преди година, когато по аналогичен начин на магистрала "Тракия" загина под гумите на тир 44-годишният катаджия Николай Треновски.

Според очевидци виновна за инцидента е водачката на джипа. Тя е задържана след произшествието й и арестът й ще бъде удължен на 72 часа. Взети са й проби за алкохол и наркотици, но резултатите щели да бъдат готови в началото на седмицата.

"Механизмът на катастрофата тепърва се изяснява", заяви шефът на охранителната полиция Любомир Рашков и предупреди да не се правят прибързани заключения. "Тази жена също има семейство", каза той. Според запознати Лерца имала дребен бизнес. Разследващи продължават да издирват и да разпитват очевидци на трагичния инцидент, за да съберат достатъчно данни.

Очаква се прокуратурата да повдигне обвинение на водачката на джипа за причиняване на смърт по непредпазливост и за шофиране с превишена скорост.