Устройство, което предупреждава водачите за приближаващи към необезопасени пешеходни пътеки хора, към които в момента няма видимост, бе представено на започналато вчера второ иновативно младежко ЕКСПО в Русенския университет. Идеята е на ученици от колектив „Адванс“ на Английската гимназия, а практическата й реализация е подпомогната от студенти и преподаватели от катедра „Електроника“ на Русенския университет. Устройството има сензор, който засича приближаващия към пътеката човек и подава сигнал на шофьора на идващия автомобил. Водачът на превозното средство спира, а пешеходецът има достатъчно време да стигне до другия тротоар. 
Общо 33 участници - университети, средни училища, институти на Българската академия на науките, представиха свои иновативни разработки на младежкото ЕКСПО. 
Футуристични облекла с вградени LED светлини представи Гимназията по облекло „Недка Иван Лазарова“. Сред експонатите се отличаваха моделите от серията „Космос“, чиито материи са с имплантирано в тъканите осветление и наподобяваха нощно небе. 
Екипът на университетския клуб по роботика показа дрон, който с подвижна „ръка“ събира отпадъци от труднодостъпни места. 
Математическата гимназия участва в изложението с няколко ученически отбора. Част от тях демонстрираха функциите на създадените от тях лего роботи. Една от разработките на младите математици е насочена към хора със зрителни увреждания и представлява светещ бял бастун. Целта му е както да подпомага придвижването на незрящия, така и да предупреждава останалите участници в движението.
Клубът „MicroBio Art“ на Филиал Разград представи пред публиката най-новите си картини, рисувани с посявки на микроби, а студенти от Филиал Силистра демонстрираха иновативни дидактически модели и електронни образователни ресурси.
Пред Канев център бяха показани двата болида, с които Русенският университет ще участва в състезанието за енергийно ефективни автомобили Shell Еcomarathon.