Изпята ли е песента на петролните двигатели? Е, хайде да не бързаме чак толкова. Дори и най-мрачните прогнози гласят, че светът има запаси от нефт минимум за 50 години, а може би и за много повече, но е факт, че алтернативните горива отдавна не са екзотика, а част от мобилността. Като се почне от хибридите, чийто път прокара „Тойота Приус“, и се стигне до колите само с батерии, чиито символи станаха „Нисан Лийф“ и „Тесла“.
Затова няма сериозна марка, която вече не произвежда или поне не се готви за производство на електрически коли. 
Техните предимства са много - не замърсяват въздуха и не допринасят за неумолимо настъпващото глобално затопляне, поддръжката им е по-евтина, а цената на изминат километър - несравнимо по-ниска, освен това предоставят цялата си мощност и да „лепят гърба в седалката“ от първия миг, а не след достигане на 3-4 хиляди оборота. Имат, разбира се, и недостатъци - високи цени, ниско ниво на автономност заради сравнително малкия пробег и може би най-съществения - липса на зарядни станции. 
Но всичко се променя.
В началото и „Форд Т“, първият сериен автомобил, е страдал от същите детски болести, а вижте къде са сега автомобилите с петролни двигатели. И си представете в съвсем обозримо бъдеще къде ще са електромобилите, като се има предвид непрекъснато ускоряващата се скорост на развитието на технологиите. Впрочем самият бранш вече дава доста смели прогнози. Последната е на вицепрезидента на „Рено“ Жил Норман, който заяви, че цените на електрическите и конвенционалните коли ще се изравнят през 2020 година.
Традиционното Русенско автомобилно изложение, което тази година ще се проведе от 2 до 4 юни на паркинга пред „Метро“, също ще бъде в крак с времето. Автосалонът ще предложи няколко модела внасяни у нас електрически автомобили на различни марки, които ще бъдат достъпни и за тестово шофиране. Наред с това щандовете ще предлагат и изчерпателна информация за моделите и възможностите им.
В Русе вече могат да се видят електромобили, а в автокомплекса на Росен Даскалов на бул.“Трети март“ съществува и зарядна станция. Очаква се изграждането на нова станция и в центъра на града и така полека-лека колелото ще започне да се върти. По пазарни данни за първото тримесечие на годината от развитите страни в Евросъюза продажбите на електромобили растат между 38 и 47%, а когато мечката заиграе у съседите, неизменно се прехвърля и при нас.
Освен електрическите акценти автосалонът ще предложи и нещо много полезно. Пред „Метро“ ще се съберат автомобили на марки, които нямат официални представителства в Русе, но са атрактивни и предизвикват сериозен интерес.