Животът на състезателя на русенския клуб „Динамо“ Тодор Събев е вън от опасност. 22-годишният студент в Юридическия факултет на Русенския университет е в пълно съзнание, контактен е, движи ръцете си и краката си. Препоръката на лекарите в отделение по неврохиругия на Военномедицинска академия обаче е боецът да почива с възможно най-малко движения и да не бъде натоварван емоционално, за да се предотврати опасността от възникване на аневризъм в мозъка. Затова майка му беше след малцината посетители, допуснати до него вчера. Според състоянието му Събев ще остане в реанимация до четвъртък или петък, след това ще бъде преместен в друго отделение. 
Както „Утро“ съобщи, петокурсникът в Юридическия факултет на Русенския университет стана жертва на подла атака от озверял румънец по време на европейското първенство по шотокан карате-до в сръбския град Суботица. В двубой за титлата в така наречената свободна категория /опън/, среща в която си дават състезатели с различно тегло, Събев се би по-добре и заслужено спечели победата в изключително оспорвания мач, въпреки че румънският му съперник тежи с над 30 килограма повече от него. След гонга за край на срещата Тошко отпусна ръце в очакване съдията да го обяви за победител. Тогава полуделият от гняв заради загубата румънец тръгна към него и вместо да го поздрави, както се прави в такива случаи, му нанесе зверско дясно кроше в лицето. Всичко беше толкова неочаквано, че неподготвеният шампион дори не се опита да се предпази и рухна през ужасените погледи на треньори, съдии и публика с хематом и кръвоизлив в дясното полукълбо на мозъка.
От Българската федерация по шотокан карате-до уточниха, че не искат да винят румънеца за удара, тъй като състезателите били близо един до друг и било възможно той да не бил чул сигнала за края на мача.
Други източници обаче твърдят, че нападателят е завършен рецидивист и е имал и минали подобни прояви, а номерът, че не бил чул гонга, вероятно ще бъде част от защитната му стратегия. По правилата на Европейската федерация по шотокан карате-до правата на румънеца може да бъдат спрени за определен период или дори да бъде изхвърлен до живот от спорта. Всичко зависи от заключенията при разследването на случая.
След кошмарния инцидент грижата за Събев е поета от сръбски лекари. В понеделник премиерът Бойко Борисов изпрати военнотранспортния самолет „Спартан“ за прибирането му до София, а министърът на здравеопазването Николай Петров е поддържал връзка с лекарските екипи на борда и се е консултирал за състоянието на момчето. Всъщност той е настоявал пред министър-председателя Борисов да изпрати самолета до Белград.
„Утро“ пожелава бързо възстановяване на Тошко, който е един от най-успешните русенски спортисти със световни и европейски титли и множество медали в бойните спортове, както и носител на титлата Спортист на годината 2015 в традиционната анкета на вестника и на община Русе.