Това е един от най-значимите дни в историята на човечеството - това е денят, в който бе сложен край на най-жестоката война, отнела милиони животи, каза в своето празнично слово пред Паметника на Альоша кметът Пламен Стоилов. Десетки русенци се събраха там, за да отбележат Деня на победата над хитлеристка Германия. Без този ден на победата нямаше да има нито обединена Европа, нито Ден на Европа, посочи кметът в речта си. 
Генералният консул на Русия Татяна Грушко припомни драматичния, но завършил победно период за Русия, където няма дом и семейство, които да не са дали свидни жертви в битката с кафявата чума. 
Женски певчески ансамбъл изпълни дълга руска песен, при това на една от певиците й прилоша от горещината и вероятно от напрежението. Кметът Стоилов бе сред първите, които се спуснаха да й помогнат, но скоро жената се изправи и тревогата отмина. 
След като бяха поднесени венци и цветя пред Паметника на Альоша, шествие „Безсмъртен полк“ премина по част от улица „Александровска“. В него се включиха руски граждани, които носеха снимки на свои близки, участвали във Втората световна война, а също и русенци с портрети на техни роднини, участници в борбата с фашизма. 
На руското военно гробище, където бе отслужен заупокой за загиналите от раните си военни, представителки на Руския клуб посрещаха русенци с чинийка с елдена каша и чашка водка - обичайната дажба за съветските войници по време на войната. 
След това в Генералното консулство на Русия се състоя прием по случай празника.