С демонстрации за оказване на първа долекарска помощ отбеляза вчерашния Международен ден на Червения кръст и Червения полумесец Областният съвет на Българския червен кръст в Русе на площада пред Съдебната палата. Демонстрирани бяха умения за обездвижване на ръка на пострадал в катастрофа и реаниамационни техники върху човек, който няма дишане. В другия пункт за долекарска помощ бяха показани основните неща, които трябва да съдържа една медицинска чанта вкъщи и колата. В същото време доброволци раздаваха листовки на гражданите, които съдържат указания как да се реагира при кризи и бедствия.
Международният ден на Червения кръст и Червения полумесец за първи път е отбелязан на 8 май 1953 година, когато се навършват 125 години от рождението на идеолога на международното червенокръстко движение Анри Дюнан. Основополагащите принципи на организацията са хуманност, безпристрастност, неутралност, независимост, доброволност, единство и универсалност, каза пред „Утро“ координаторът в ОС на БЧК в Русе Десислава Дивчева.
Русенското червенокръстко дружество е едно от първите в страната. Още в първите дни в него се записват 250 души. Щедро го подкрепят заможни хора и чуждите търговски консули в града. Дружеството събира средства за издръжката на новооткритата общинска болница за лечение на бедни русенци. В резултат на инициативността на хуманитарната организация са изградени два детски дома, летовище „Здравец“ край Варна, дом за недъгави, 10 ученически трапезарии, пет детски игрища и две здравносъвещателни станции. През 1932 година тържествено е открит съвременен павилион-болница за страдащи от туберкулоза.
През цялото време на своето съществуване дружеството на БЧК полага усилия да създаде свои клонове във всички принадлежащи в района села. Към днешна дата в Русенска област работят 8 общински организации и 87 дружества, а доброволците и членовете им надвишават 8000 души.