Бритиш Американ Табако (БАТ) финализира придобиването на водещи марки и активи за дистрибуция от „Булгартабак“ на стойност над 100 млн. евро. Сделката беше окончателно одобрена от българските власти, става ясно от официално съобщение, изпратено до медиите. „БАТ с радост обявява финализирането на този етап от сделката, чрез която ще придобием някои от най-ключовите марки в България“, коментира Ричард Уидман, Генерален мениджър Бритиш Американ Табако Клъстър Централна Европа.

Собстевност на международната компания стават българските марки „Виктори”, „Ева слим” и „Джи Ди”. Отделно, компанията придобива и дружеството за дистрибуция и логистика на "Булгартабак".

Чрез сделката БАТ става лидер, с дял от над 40% на българския пазар, на който компанията навлезе преди 25 години. Сделката е една от най-големите международни инвестиции в България.

Бритиш Тобако става и един от петте най-големи данъкоплатци в България, тъй като се ангажира незабавно да създаде над 100 нови работни места и допълнително да осигури още 1000 в дистрибуцията.

„С нетърпение очакваме да продължим работата си с българското правителство, за да се справим с въпроси от общ интерес като създаване на работни места и надграждане на добрата работа на правителството в борбата с контрабандата на тютюневи изделия“, заяви Мила Маречкова, Изпълнителен директор на Бритиш Американ Табако България.

Предложеното придобиване извън България е предмет на антитръстови одобрения на други пазари и се очаква да приключи до средата на 2017 г. Консултанти по сделката за „Булгартабак“ са Deloitte, а за БАТ –  Grant Thornton и Baker & McKenzie, Лондон, в сътрудничество с Djingov, Gouginski, Kyutchukov & Velichkov.