Общата дължина на републиканската пътна мрежа за област Русе е 496 км, от които 109 км пътища от първи клас, 140 км втори клас и 247 км трети клас, като близо половината от тях са в лошо състояние. Това са пътят Русе-Велико Търново, Русе-Кубрат, както и участъци от селските пътища Русе-Две могили-Бяла, Щръклево-Нисово-Кацелово, Писанец-Ветово-Глоджево, Сливо поле-Черешово-Борисово и Пет кладенци-Борово, на който беше извършен ремонт, но въпреки това състоянието му не е добро. Според данните на Областното пътно управление към края на 2016 година 43% от пътищата първи клас, 39% от второкласната и 55% от третокласната пътна мрежа в региона попадат в статистиката на пътища в лошо състояние. Това стана ясно на вчерашното заседание на областната комисия по транспорт и енергетика. 
Като добро се определя състоянието на пътя Русе-Разград или 15% от пътищата първи клас. Пътят Русе-Силистра и Бяла-Попово след Ценово или 35% от второкласната пътна мрежа също са в добро състояние. При пътищата трети клас се отчитат 29%, като тук се включват участъци от пътя Новград-Джулюница, Нисово-Кацелово, Червена вода-Ветово-Сеново. 
41% от пътищата първи клас са в средно състояние, като тук се визират участъци от пътя Русе-Разград и от гара Бяла-Плевен. При второкласната пътна мрежа в задоволително състояние е участък от пътя Русе-Кубрат между 6-ти и 21-ви километър преди Червена вода или общо 25%. Подобна е ситуацията и при пътищата трети клас, от които 35% са в средно състояние, като тук се включват участъци от пътя Русе-Иваново-Две могили-Бяла, Червена вода-Ветово-Сеново. 
По отношение на изровения път Русе-Кубрат представителят на Областно пътно управление Йосиф Йосифов припомни, че е извършено проектиране на целия участък на територията на област Русе, а проектът е предаден в Пътната агенция, а това е един от проектите с които ще се кандидатства за финансиране по оперативна програма „Региони в растеж“. 
По време на срещата имаше представители на три общини - Сливо поле, Ценово и Две могили, като най-разтревожен от състоянието на пътищата беше кметът на Сливо поле Валентин Атанасов, който настоя да се вземат мерки веднага. От общината алармираха за тревожното състояние на пътя Русе-Кубрат в участъка на разклона за Малко Враново, където се налага неотложен ремонт. Състоянието на този участък се е влошило, след като миналото лято маршрутът беше използван като обходен заради ремонта на Писанския мост. От общината са информирали няколко пъти Областно пътно управление, тъй като настилките са разронени, но по думите им проблемът се подминава и не се реагира по най-добрия начин, а с частичното изкърпване, което не дава резултат. 
От община Ценово посочиха, че има проблем с моста между Кривина и Новград, като припомниха, че съоръжението е ремонтирано през 2011, но в момента състоянието му е лошо.