Русия, Турция и САЩ подкрепят идеята за зони за безопасност в Сирия, в които няма да действа бойната авиация, но без да спират борбата срещу тероризма. Освен това Москва и Анкара искат по-бърдо наказание за извършителите на химическата атака в Хан Шейхун. Путин и Ердоган обявиха пълно възстановяване на двустранните отношения и обсъдиха възможността за разплащания в национални валути.

Това са главните резултатите от втория ден преговори в Сочи между президентите Владимир Путин и Реджеп Ердоган.

Русия и Турция са съгласни, че разрешаването на конфликта в Сирия е възможно само с политико-дипломатически средства, заяви руският президент Владимир Путин на съвместната пресконференция Реджеп Ердоган.

„Един от начините да се укрепи режимът за прекратяване на огъня е създаването на зони за безопасност или за деескалация. Това ние чухме в едно от изказванията на президента на САЩ. Вчера по телефона обсъдихме с господин Тръмп тази тема. Доколкото разбрах, американската администрация подкрепя тези идеи“, каза дословно руският президент.

Създаването на такива зона предполага, че в тези райони няма да действа военната авиация, ако се спазва прекратяването на огъня, поясни Владимир Путин в отговор на журналистически въпрос. По думите му това са „тънки професионални въпроси“, които ще се обсъждат в контактите между министерствата на отбраната и спецслужбите. Путин добави, че се надява на срещата в Астана за Сирия да бъде взето решение за създаването на такива зони Сирия.

В същото време руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че контактите между Русия и САЩ за Сирия продължават на работно равнище. „Той (механизмът на взаимодействие) не може да не работи, контактът е толкова тесен, че ние не може да не работим“, посочи Сергей Шойгу.

Срещата в Астана се провежда в момента с участието на Русия, Иран, Турция и представители на сирийската опозиция.

Борбата срещу терористичните организации в Сирия ще продължи, въпреки плановете за създаването на зони за безопасност (деескалация) в тази стана, добави Путин. Той уточни, че ще се воюва срещу „Ислямска държавна“, "Джебхат ан-Нусра" и с всички онези, които влизат в списъка на терористичните организации, утверден от ООН". По думите му контролът върху спазването на примирието в зоните за безопасност в Сирия е предмет на преговори.

Русия и Турция се обявяват за най-бързо наказание на виновниците за инцидента с химическото оръжие в сирийския град Хан Шейхуне, заяви на свой ред Реджеп Ердоган. Днес ние с господин Путин стигнахме до съгласие: крайно важно е да бъдат наказани извършителите на нападението“, каза турският президент.

Има една руска поговорка, която на мен много ми харесва, продължи той. „Който нещо го боли, затова говори“. За нашите две страни Сирия е дълбока кръвотечаща рана през последните шест години. Когато в другите страни децата играят, радват се на настъпващата пролет, възхищават се на слънчевите дни, всекидневният сблъсък на сирийските деца със смъртта е обща мъка за нас. Може ли да оставаме равнодушни пред воплите на децата в съседната страна? Може ли да си затворим очите за атаки с химическо оръжие срещу деца, жени и старци“, попита Ердоган.

БГНЕС припомня, че инцидентът в Хан Шейхун се случи на 4 април. Според Москва сирийската авиация е ударил цех на терористите, където се произвеждали отровни вещества. Вашингтон обаче обвини Дамаск в химическа атака и на 7 април нанесе ракетен удар срещу сирийско военно летище.

Реджеп Ердоган каза още, че няма да позволи създаването на формирования по границата със Сирия, които представляват заплаха за териториалната цялост и безопасността на страната. Турция ще продължи да работи „с руските приятели в борбата срещу тероризма“, добави той.

Двамата президенти обсъдиха и двустарнните отношения, като бе засегнат и въпросът за разплащане в национални валути.

"Особено внимание отделихме върху взаимодействието в икономическата сфера, премахването на ограниченията и бариерите, които пречат за разширяването на търговските и инвестиционните размени, засегнахме и възможностите за преминаване при разплащанията съм национални валути“, заяви Владимир Путин. Той добави, че възстановяването на двустранните отношения е завършило: „Известно време нашите двустранни отношения бяха подложени на изпитание. Сега може уверено да се констатира, че възстановителният период в руско-турските отношения е приключил, ние се връщаме към нормалното партньорско взаимодействие".

Турският президент Реджеп Ердоган смята, че резултатите от отстраняването на пречките пред икономическите отношения с Русия ще се видят буквално след няколко дни.

"Двете страни проявяват силна воля за укрепване на нашите отношения. Вярвам, че в близките дни ще видим резултатите от нашата работа“, изтъкна Реджеп Ердоган. Той съобщи също, че сътрудничеството по проектите "Турски поток" и АЕЦ "Аккую" "продължават в своето си русло".

Двамата президенти се договориха да се снемат ограниченията за доставки на руско зърно в Турция. Ограниченията за доставките на турски домати в Русия засега ще останат, но по обективни причини и с течение на времето ще отпаднат, увери от своя страна Владимир Путин.

Той настоя Турция да гарантира безопасността на руските туристи. По неговите думи сънародниците, които през майските празници са предпочели Турция пред другите държани за почивка, представляват една трета от общият им брой.