Четящите деца на Русе спечелиха поредно престижно домакинство - на финалната церемония по определянето на победителите в тазгодишната национална кампания за избор на любима детска книга „Бисерче вълшебно“. Само за броени дни в регионална библиотека „Любен Каравелов“ успяха с шеметна бързина да се справят с подготовката на празника, за да посрещнат вчера в зала „Изкуство“ десетки невръстни читатели и гостите от София - организаторите на кампанията от фондация „Детски книги“. 
Русенчетата спечелиха това авторитетно право благодарение на най-големия брой участвали в гласуването деца от цялата страна. Малките русенски читатели се оказаха 1658, а този внушителен брой изведе напред дунавската столица на България и я превърна в центъра на заключителните събития от детската читателска кампания. Ние и за миг не сме се съмнявали в ентусиазма на нашите малки момичета и момчета, които донесоха поредно престижно признание за Русе, коментира за „Утро“ директорката на библиотека „Любен Каравелов“ Теодора Евтимова. Тя припомни, че само за миналата година 
в Детския отдел на библиотеката са записани над 3000 малки читатели
По този показател „бием“ дори и Столична библиотека, каза не без гордост Евтимова. И за пореден път се опита деликатно да прикрие недоумението си от миналогодишното определяне на град Сандански за най-четящ град. Въпреки че директорката на РБ е широко скроен човек, тя продължава да приема класацията от миналото лято едва ли не като лична обида - особено за човек като нея, който твърде добре знае колко енергична и разнообразна работа провеждат с малките читатели от Русе специалистките в Детския отдел. Знае и за наплива от хлапета в библиотеката - особено в съботните дни и по време на ваканциите. И понеже Теодора Евтимова не е дребнава, бърза да се усмихне и да се отдаде на 
емоцията на „Бисерче вълшебно“
И дори успява да спечели първата награда - картичка, от състезанието с въпроси, което много дейно водят гостенките от София. 
Церемонията вчера започна с това, че Лора Филипова, изпълнителен директор на фондация „Детски книги“, организатор на кампанията, прочете откъс от приказката „Пук“ на Валери Петров. Именно от „Пук“ е взет образът, дал название на детската читателска кампания - „бисерче вълшебно“. Първолаците от основно училище „Иван Вазов“ и от групата на най-големите в детска градина „Радост“ слушаха в захлас. 
А след това другата софийска гостенка от фондацията „Детски книги“ Петрана Петрова им зададе един простичък наглед въпрос: „Как мислите - има ли днес бисерчета вълшебни?“
Последва незабавен дружен и категоричен отговор: „Нееее!“. Отговор на 6-7-годишни съвременни деца, които още от пелени, пардон, 
от памперси, са наясно с „грубия материализъм“ на битието
„Има ги само в приказките!“ - допълниха няколко гласчета. „И във филмите, и във филмите!“ - добавиха също толкова енергично други.
А след това се случи нещо неочаквано. Лора каза: „Ами я да потърсим под столовете - там май са паднали едни такива бисерчета вълшебни!“.
И тогава всички - абсолютно всички, без изключение! - момиченца и момченца скочиха и занадничаха под столовете. Всички тези хлапета, които само секунди преди това бяха заявили убедено, че вълшебни бисерчета не съществуват в реалния свят. 
Точно това може би е отговорът и ключът към всичко, за което стана дума по-горе. Независимо от реалния свят, от прагматичното битие, от лишената в голяма степен от романтика обстановка, в която децата живеят, те имат своята неизтребима 
потребност от приказка, от чудеса, от вълшебства
от това да вярват в добрите магии! Затова и четат книжки, затова пълнят залите на Детския отдел, затова пишат читателски дневници и гласуват, избирайки любимата си книжка! 
След това русенчета продължиха финалната церемония, като рецитираха стихчето на Валери Петров, дало името на наградата. Азбучни гатанки, забавни игри и танци с Благуните оживиха атмосферата в зала „Изкуство“. Кулминацията дойде, когато настъпи моментът да се изтеглят имената на победителите, които печелят комплект детски книжки - с други думи, да стане ясно кои са късметлиите измежду всичките 6152 деца, гласували в кампанията „Бисерче вълшебно“ за 2017.
Директорката на русенската библиотека Теодора Евтимова беше удостоена с честта да изтегли името на детето, което ще получи Голямата награда - таблет. И тук 
късметът отново сработи в полза на Русе: 
този победител стана 8-годишният Иван Софков Иванов от основно училище „Христо Смирненски“ в русенския квартал Долапите. 
Късметът се усмихна на още 10 деца, които получават десет комплекта с книги, осигурени от фондация „Детски книги“. Сред тях има още четири русенчета. Това са Мирослав Пламенов Драганов и Пламен Пламенов Чобанов, и двамата на 12 г., и двамата от СУ „Васил Левски“,  8-годишната Ивайла Христова Кирева от основно училище „Отец Паисий“ и Боян Пухлев, на 11 г. от основно училище „Любен Каравелов“. Другите късметлии са от Попово, Силистра, Панагюрище. 
Измежду книжките, които ще зарадват малките четящи щастливци, са „Питанки“ на Петя Кокудева, „Най-хубавите приказки от 1001 нощ“, „Натисни точката“ и др. и при Борис Георгиев Ненков (4г.) от Силистра. Накрая Лора Филипова обяви и петимата победители в посланическата кампания „Активните бисерчета“, които печелят посещение на български писател в своето училище. Това право извоюваха отбори на деца от Шумен, Павликени, село Труд и Попово.