Все още няма яснота колко и кои са кандидатите за директор на Русенска опера. Срокът за подаване на документите изтече на 18 април, след това трябваше в Министерството на културата да се създаде комисия, която да определи кой от подалите документи ще бъде допуснат до конкурс, а също и датата на самия конкурс. 
Още не е назначена комисия, която ще огледа кандидатурите, може би до седмица тя ще бъде определена, казаха от Министерството на културата в отговор на въпрос на „Утро“. След това въпросната комисия ще има поне седмица срок, за да огледа документите на подалите заявления. След това ще се произнесе кого допуска. Но не е задължително да обяви и датата на конкурса. 
Така със сигурност нещата се проточват и директорският кабинет в Русенската опера явно ще остане още доста време празен. В интерес на истината, макар Министерството на културата да не е излязло във ваканция и лентата със събития на неговия сайт да е пълна с новини, колонката с обяви вдясно на практика е замръзнала. Последното съобщение там е от 20 април - за допуснатите кандидати за шеф на Националния филмов център. И в него, както и в няколко отпреди това, не е обявена дата за самия конкурс. 
По всичко личи, че се чака да дойде титулярен министър, изказаха предположения дългогодишни чиновници от МК. До вторник те не се съмняваха, че това ще бъде отново Вежди Рашидов, който подписа назначението на Найден Тодоров за шеф на Софийска филхармония минути преди да освободи кабинета. Вчера обаче стана ясно, че новият министър на културата е синът на столичния актьор Васил Банов - Боил Банов, в предишния кабинет заместник на Рашидов. А запознати със столичната „карта“ на приятелствата и другаруването във високите арт ешелони припомнят, че Банов младши е още по-добър другар на Тодоров, за когото се подозира, че ще настоява негов фаворит да го наследи на поста в Русе, за да продължи парадигмата на турнета и изяви, носещи слава и пари, но май не за операта.  
И тъй като от МК категорично отказаха информация за кандидатите за оперен шеф в Русе, преди това да е обявено на сайта на ведомството, „Утро“ се опита да събере макар и непълни данни за пожелалите да ръководят един от емблематичните културни институти в Русе. Впрочем, напливът не е много голям. Състоянието на операта - на сградите, сцената, гримьорните, репетиционните и прочие, е такова, че само много ентусиазиран и всеотдаен, а заедно с това и много енергичен и пробивен човек би могъл да се захване със задачата „Русенска опера“, при която неизвестните са повече от известните. Достатъчно е да се погледне само челната фасада, която е красноречива илюстрация: шумно акламирана и чествана благодарно през 2011 г., тя е толкова избеляла, че от красивото ефектно бордо е останала „пепел от рози“. 
Засега почти сигурно се знае, че един от кандидатите е Иван Кюркчиев - той вече е бил директор на Русенската опера през 90-те години и се ползва с подкрепата на доста именити свои колеги от оперния бранш. Другите спрягани имена са на диригента Иво Венков, също русенец, впрочем, познат добре в операта в града, и на оперния режисьор Георги Симеонов, поставил в Русе не един спектакъл. Говори се също, че внимание към русенския конкурс е проявила също и оперната прима с блестяща кариера и известен оперен педагог Дарина Такова. Все още не е лишено от актуалност и името на Гергана Георгиева - младата икономистка, която в момента изпълнява временно длъжността директор на операта. Още повече, че според обявата на МК кандидатите могат да са с образование по изкуствата ИЛИ с икономическа диплома. Според близки до оперно-артистичните среди вариантът младата дама да се яви на конкурса е отпаднал от пъзела, подреждан от доскорошния директор Найден Тодоров. Той не желаел да се лиши от влияние в операта в Русе, но вече имал друг фаворит, твърди арт мълвата.