Много често, попадайки в близост до новородено се долавя приятно, ефирно ухание. Мнозина погрешно заключват, че благата миризма се дължи на бебешката пудра или ароматизираните мокри кърпички, които се използват за хигиенни цели. Други гледат на това явление като мит, породен от развинтеното въображение на хронично недоспиващите млади родители.

Истината е, че точно както от уханието на стара книга, ново списание или нова кола, човешкото обоняние силно се стимулира от някои специфични ароматни съединения, които непряко повлияват мозъчната функция. За разлика от съединенията върху неудушевените предмети, науката приема, че наличните върху бебешката кожа уханни молекули имат свое еволюционно значение за връзката между майката и детето.

Телесния аромат на човека е продукт на множество отделяни от кожата химикали. Не е лесно да се определи кои от тях влияят самостоятелно или в комбинация с останалите, а при новородените е още по-трудно, понеже специфичната им миризма изчезва около 6 седмици след раждане. 

Един от факторите в бебешкото ухание са остатъчни съединения от амниотичната (околоплодна) течност – защитната течност, заобикаляща ембриона в майчината утроба. 

Друг компонент на аромата са микроскопични остатъци от vernix caseosa – смес от бяло, восъчно вещество и клетки, намиращи се по повърхността на бебешката кожа след момента на раждане.

Научно изследване от 2013 година, публикувано в Journal Frontiers in Psychology разкрива доказателства за предполагаем ефект на бебешкото ухание. Той засяга мозъчната активност в някои мозъчни райони при жени, като ефекта е особено силен при млади майки.

Научния екип в провежда малък експеримент – 30 жени, 15 от тях родили през последните 6 седмици преди опита и 15, които досега не са раждали. Учените изолирали телесния аромат на 18 новородени деца, които нямали никаква връзка с 30-те жени. Пробите били подушвани от участничките, докато били подложени на наблюдения на мозъчната активност чрез фЯМР и специализиран енцефалограф. След подушване на проби при всички участници била отчетена завишена мозъчна активност в райните на системата за възнаграждение, като тя била осезаемо по-висока при наскоро родилите майки. 

Учените смятат, че телесното ухание на пеленачетата през първите седмици от раждането им има важна биологична функция – носи удоволствие на майките, които се грижат за тях. В поведенческите науки, подобни ефекти се разглеждат като вид позитивна стимулация, способна да породи допълнително внимание и желание за контакт от страна на майките чрез внасянето на приятно, възнаградително усещане в изтощителната задача по отглеждане на новото поколение.

Това, разбира се, не говори за преднамерена манипулация от страна на невинното новородено, а само разкрива начина, по който различни стимули влияят на човешкото поведение.

Подобни психологични изследвания за влиянието на аромата при мъжете все още не са провеждани, но биха могли да допълнят с интересни факти любопитния смят на човешката комуникация, била тя осъзната или неосъзната.