От днес отпада частично визовият режим за гражданите на България, Румъния и Молдова, пътуващи за Канада.

Става въпрос за хората, които са имали канадска виза в последните 10 години или които в момента притежават валидна неимигрантска виза за САЩ. Вместо виза, след 16.00 часа в понеделник те ще могат да подават молба за електронно разрешително за пътуване (eTA).

Това е първата крачка към цялостното опадане на визовия режим, предвидено за 1 декември т.г. Дотогава от виза ще се нуждаят само българските граждани, които влизат в Канада за първи път или повторно с кола, автобус, влак или кораб, включително и пътнически кораб.

"Опростяването на процедурите за пътуване насърчава по-доброто разбиране и създава повече възможности за засилване на нашите жизненоважни междучовешки, бизнес и туристически връзки", коментира посланикът на Канада  БЪлгария Кевин Хамилтън.

eТA е валидно за срок до пет години и позволява на пътуващите да летят или да преминават транзитно през Канада колкото често желаят, за краткосрочен престой (обикновено за непрекъснат период до 6 месеца) да учат, да преминават транзитно, за посещение или за бизнес. В повечето случаи eTA се издава онлайн в рамките на минути от подаването на молбата, уточняват от посолството.

еТА ще продължи да се издава за туристически пътувания и след 1 декември. Допълнителна информация ще бъде предоставена на уеб сайта на Министерството на имиграцията, бежанците и гражданството на Канада през ноември 2017 г.