127 трудови злополуки са регистрирани от Инспекцията по труда през 2016 година, стана ясно на заседанието на областния съвет по условия на труд от съобщение на главен инспектор Георги Георгиев. В сравнение с 2015 г. произшествията са с 9 повече, отчете Георгиев, като обясни, че за сметка на това злополуките със смъртен изход миналата година са само две, за разлика от 7-те през 2015-а. 38 от пострадалите са жени, преди две години те са били 39. И в двете години първо място държат инцидентите в сферата на производство на машини и оборудване - по 28 злополуки. Следват по 25 в производството на метални изделия, а на трето място тази година са белите, случили се в производството на автомобили и ремаркета - докато през 2015 г. третото място е за сферата на хранителните продукти.
Двете смъртни злополуки тази година са по време на работа. При първата охранител на жп композиция се качва на един от вагоните, там възниква волтова дъга и човекът загива на място. Другият случай е на моряк зад граница, който е паднал от кораба в Дунава. 
Седемте злощастни случая с фатален край през 2015 г. в инспекцията разделят на две групи: 4 души за загинали по време на работа, другите трима са починали на път за и от работното място в резултат на пътни инциденти. От четирите случая единият е с ударен от кука на кран работник. При другия бедата става при разтоварване на гуми от самосвал - при хвърлянето от камиона една от грамадните гуми отхвръква и удря преминаващ през халето човек. Третият случай е с мъж, ударен от токов удар по време на профилактика на ел.обзавеждане, а четвъртият - с работник, ударен от мотокар в маневра, докато самият той направлява мотокарист с друга машина.