От Пътната агенция извършват огледи на повредения мост в Басарбово, като предстои да бъде изготвен и проект за ремонт на съоръжението. Докато не приключат всички проучвания и процедури обаче, не могат да се посочат конкретни срокове кога ще започнат същинските строителни дейности. Към момента мостът е обезопасен и е въведена временна организация на движението.
Съоръжението, което е част от обходния маршрут по направлението Русе-Бяла, пострада в началото на февруари, когато рухна едната от двете метални пешеходни пътеки по моста. Последва спешен ремонт, за да не бъде разделено селото на две, и в момента движението по единствения път над Русенски Лом става със скорост до 40 км/ч. Има опасения, че може да поддаде и втората пешеходна пътека, още повече че според строителя на мостове Игнат Колев тези допълнителни метални конструкции не са направени както трябва. 
Мостът е строен през 20-те години на миналия век и не му е правен основен ремонт, а пешеходните пътеки са монтирани през 1983 г. Според кмета на селото Николай Колев ситуацията е повече от ужасяваща, а позицията на общината е, че за моста е належащ основен ремонт, а не козметичен. 
Кметът изрази надежда след съставянето на новото правителство и избора на ново ръководство на АПИ да има някакво решение на проблема.