Доналд Тръмп страда от „опасно психическо заболяване“ и не е годен да бъде държавен глава на САЩ, предупредиха група психиатри по време на научна конференция в университета Йейл, пише британското издание „Индипендънт“ (Independent).

Експертите твърдят, че президентът страда от „параноя“ и „халюцинации“

и  заявиха, че е тяхна „етична отговорност“ да предупредят американското общество за „опасността“, която психическото здраве на Тръмп представлява за страната. „Етиката ни задължава да предупредим американското общество относно опасността, която психичното състояние на Тръмп представлява за страната”, заяви водещият психотерапевт д-р Джон Гартнър.

Той посочи за пример твърденията на американския президент, че на неговата церемония по встъпване в длъжност като президент във Вашингтон е имало най-много хора. „Това е по-лошо, отколкото просто да бъдеш лъжец или нарцисист. Освен това

той е параноичен, страда от заблуди и е грандоман.

И го доказа пред страната от първия ден на встъпването си в длъжност. Ако Тръмп наистина вярва, че на неговата клетва е имало най-много хора в историята, това си е чисто халюциниране”, допълни д-р Гартнър.

Председателят на научната конференция д-р Банди Лий, който е асистент клиничен професор в катедрата по психиатрия в Йейл заяви: „Както отбелязват някои изтъкнати психиатри, психичното състояние на Тръмп е слонът в стаята. Мисля, че обществеността започва наистина да го забелязва и да говори за него“.

Джеймс Гилиган, психиатър и професор от университета в Ню Йорк, заяви на конференцията, че е работил с някои „от най-опасните хора в обществото“, включително убийци и изнасилвачи, и е убеден в „опасността“, която представлява Тръмп. „Работих с някои от най-опасните хора в обществото ни, въвеждайки програмите за психично здраве в затворите.

Работил съм с убийци и изнасилвачи, разпознавам опасността от километри.

Не е нужно да си експерт по опасността или да прекараш 50 години в изучаването ѝ като мен, за да разбереш, че този човек (бел.ред. Доналд Тръмп) е опасен“, категоричен е Гилиган.

Твърденията, изразени на конференцията бяха оспорени от някои психиатрични организации заради нарушаване на едно много важно правило на американската психиатрична асоциация, според което психиатрите не трябва да дават професионално мнение за хора, които не са прегледали лично.

От Републиканската партия също оспориха твърденията, направени на конференцията, а лидерът на републиканците в Кънектикът Джей Ар Романо обвини групата психиатри, че „изхвърлят етичните стандарти през прозореца, защото не могат да приемат резултатите от изборите“.